Darbdavio iniciatyva keičiama Jūsų darbo vieta. Ką reikėtų žinoti? | Kas vyksta Kaune

Darbdavio iniciatyva keičiama Jūsų darbo vieta. Ką reikėtų žinoti?

Kęstutis P.

Darbdavys nusprendė panaikinti vykdomą veiklą Klaipėdos filiale, kuriame aš dirbau, ir visą vykdomą veiklą palikti tik Kaune. Darbo sutartyje kaip darbovietė buvo nurodyta įmonės buveinė, esanti Kaune. Darbdavys man aiškina, kad darbo vietos pakeitimas nėra būtinoji darbo sutarties sąlyga, todėl esą mano sutikimo dėl darbo vietos pakeitimo nereikia, ar tikrai taip yra?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Kazlauskienė:

Darbo kodekso 120 str. 2 d. yra įtvirtinta taisyklė, kad Darbo sutarties sąlygos, nustatytos DK 95 str. 1 ir 2 d. (darbuotojo darbovietė, darbuotojo funkcijos), gali būti keičiamos tik esant išankstiniam raštiškam darbuotojo sutikimui. Įstatymų leidėjas nėra reglamentavęs, kad darbo vieta yra tapati darbovietei, t.y. būtinajai Darbo sutarties sąlygai, kurios pakeitimui yra privalomas išankstinis raštiškas darbuotojo sutikimas.

Tačiau atsižvelgiant į pateiktas faktines aplinkybes, darbo vietos perkėlimą iš vienos apylinkės į kitą ir to sukeliamus padarinius (ilgas kelionės laikas į naują darbo vietą, ženkliai išaugusios transporto išlaidos, pasikeitusi dienotvarkė ir kt.), galima daryti prielaidą, kad Jūsų atveju darbo vietos pasikeitimas reiškia kartu ir būtinosios darbo sutarties sąlygos pasikeitimą (DK 95 straipsnis), dėl ko pastarosios pakeitimui turėtų būti taikomi DK nustatyti reikalavimai.

Pažymėtina, kad pagal universalų teisės principą teisė asmeniui negali nustatyti neįmanomų vykdyti pareigų (impossibilium nulla obligatio est). Šis principas galioja ir darbo teisiniuose santykiuose, kai darbdavys inicijuoja darbo sutarties sąlygų pakeitimą. Darbdavys, žinodamas apie numatomą darbo vietos pakeitimą, turi iš anksto informuoti apie tokios darbo sutarties sąlygos pakeitimą darbuotoją, siekdamas susitarimo ir įsitikindamas, ar darbuotojas bus pajėgus dirbti pagal pasikeitusią darbo sutarties sąlygą ir ar sutiks su jos pakeitimu.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA