Atskleidžiamos eurų klastojimo detalės | Kas vyksta Kaune

Atskleidžiamos eurų klastojimo detalės

R. Tenio nuotr.

Vakar policijos pareigūnams įkliuvo du kauniečiai, kurie masiškai padirbinėjo eurus. Pradėtas ikiteisminis tyrimas, asmenims skirta kardomoji priemonė bei apribotas disponavimas turtu.

Prokuroras Donatas Puzinas tikino, jog asmenys buvo kurį laiką stebimi, o vakar atlikta krata Partizanų gatvėje esančiame bute. Kauniečių bute rasta ne tik didelis kiekis padirbtų kupiūrų, bet taip pat spausdinimo mašina.

„Asmenys sulaikyti, pinigų gamintojui Giedriui skirta mėnesio kardomoji priemonė, Algimantui, kuris nešėsi padirbtus pinigus ir nusikaltimo organizavimu įtariamas 1976 m. gimęs vyras suimtas 2 mėnesiams.. Abiems asmenims yra laikinas apribojimas naudojant asmeninį nekilnojamą turtą, automobilius bei įšaldytos banko sąskaitos“, – komentavo prokuroras.

[susije_video kurie=”1″]

Tiriama, jog Algimantas galėjo organizuoti eurų padirbinėjimo darbus, mat jis turėjo 11 banko sąskaitų. Be to, šis asmuo prieš kelis metus buvo teistas už neteisėta narkotinių medžiagų disponavimą. Jis buvo sulaikytas, kuomet išėjo iš buvo ir su savimi nešėsi 5000 padirbtų eurų. Bute iš viso rasta 13 tūkst. padirbtų eurų ir dar 20 tūkst. įvairia valiuta tikrų pinigų. Kolekciją papildo ir konfiskuotos hologramos, skirtos įvairiems dokumentams klastoti.

Visas pinigų klastojimo procesas vyko namų sąlygomis. Tyrėjai tikina, jog buvo naudojamas paprastas rašalinis spausdintuvas ir rinkoje laisvai prieinamas popierius. Pagrindiniai ženklai, kaip atskirti, rodantys ar pinigai tikri, nebuvo realizuoti.

„Asmenys žinojo, ką daro, nes klastotėje yra iškilumas, taip pat yra šiek tiek ultravioletinės apsaugos, tačiau kiti ženklai nėra padaryti“, – kalbėjo Kriminalistinių tyrimų valdybos Objektų kriminalistinio tyrimo skyriaus viršininkas Dalius Suslavičius.

Spėjama, jog asmuo, kuris gamino eurus, galėjo studijuoti poligrafiją. Aiškinamasi, kiek kupiūrų galėjo patekti į rinką.

Lietuvoje iki dabar pradėti 189 ikiteisminiai tyrimai dėl netikrų eurų. Daugiausiai padirbinėjamos 50 ir 20 eurų kupiūros.

Keli esminiai atpažinimo bruožai

Hologramos juostelė banknoto priekio dešinėje pusėje sukiojant banknotą turi kintamos informacijos juostelę.

Banknoto nugarėlėje yra sunkiai matoma juostelė, kurioje nurodyta banknoto vertė. Padirbtuose banknotuose, kuriuos turi policija, juostelė lyg ir yra, tačiau ji nepradingsta pasukiojus banknotą.

Baltame banknoto plote turi būti vandens ženklai ir nurodyta nominalo vertė. Vandens ženklas matosi, kai banknotą laikai prieš šviesą.

[susije_video kurie=”2″]

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA