Vyskupas Pravieniškėse plovė kaliniams kojas | Kas vyksta Kaune

Vyskupas Pravieniškėse plovė kaliniams kojas

R.Tenio nuotr.

Didysis ketvirtadienis Pravieniškių pataisos namuose kalintiems vyrams praėjo itin pakylėtai. Šventų mišių metu vyskupas nuplovė kaliniams kojas. Ši apeiga simbolizuoja nusižeminimą ir visų žmonių lygybę bei skatina pergalvoti vidines gyvenimo vertybes.

Antrą kartą Pravieniškių pataisos namuose rengiama kalinių kojų prausimo apeiga, tačiau pirmą kartą rengiama atvirosios kolonijos pirmajame sektoriuje. Jokiuose kituose Lietuvos pataisos namuose dvasininkai nėra rengę nuteistųjų kojų plovimo apeigų.

Pataisos namų direktorius Virginijus Celsevičius pasakojo, jog kiekviename sektoriuje yra įrengta koptytėlė, į kurią laisvai gali patekti kaliniai. Skaičiuojama, jog Pravieniškėse yra įvairių tikėjimų žmonių, tačiau apie 60 proc. išpažįsta katalikybę.

„Čia kalintys žmonės švenčia ir Kalėdas, ir Velykas, pasidaro sau šventę, pasidalina vargais, taip pasilengvina sau bausmę“, – kalbėjo V. Celsevičius.

Pasitinkant Šv. Velykų šventę į Didžiojo ketvirtadienio mišias susirinko apie 120 nuteistųjų, tačiau dalyvauti pačioje kojų plovimo apeigoje panoro vos 14 vyrų. Tiek nedaug kalinių išdrįso sudalyvauti ne tik dėl asmeninių nuostatų, bet ir vyraujančių vidaus taisyklių.

„Iš pradžių labai kategoriškas buvau, galvojau, kad nesu vertas, bet Dievas mus myli visus, tad tai tikrai įkvėpė dvasiškai. Labai nuostabi, neįkainojama patirtis to nuolankumo“, – kalbėjo pataisos namuose bausmę atliekantis Erikas.

Šv. Mišių lydėjo su šia krikščioniška švente susijusios išskirtinės apeigos, tarp kurių tokia senovinė ir gilias krikščioniškas tradicijas menanti apeiga, kaip dvasininkų (tame tarpe ir vyskupo) liturginis kojų mazgojimas bausmę atliekantiems nuteistiesiems. Ši apeiga simbolizuoja nusižeminimą, lygybę prieš Dievą, susitaikymą tarp iš pažiūros skirtingų visuomenės grupių. Visgi, nors tai senovės apeiga, dvasininkai pripažįsta, jog reikia ir patiems vidinio pasiryžimo tokioms apeigoms.

„Nėra lengva, nes nežinia, kaip bus sureaguota iš šono. Sunku, kurie pasipiktins, nusimins, kad tokios apeigos daromos būtent kaliniams. Tačiau čia reikšmė yra simbolinė, kad nusilenkimas yra palankumas ir tarnystė kitam. Nors tai radikalu, bet taip norima išlaikyti solidarumą kitiems. Kaliniai ir taip yra daug blogo padarę, bet reikia pradėti nuo kažkurios vietos, kad jų širdyse persiverstų vertybės“, – kalbėjo kaliniams kojas plovęs Kauno arkivyskupijos vyskupas Kęstutis Kėvalas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA