Aiškėja, kas valdys Kauną | Kas vyksta Kaune

Aiškėja, kas valdys Kauną

delfi.lt 2015/04/02 11:14

Kauno miesto taryba, išrinkta 2011 metais, baigia darbą. Ketvirtadienį politikai susirinko į paskutinį šios kadencijos tarybos posėdį. Naujoje taryboje bus ir dabartinių narių, tačiau valdančioji dauguma bus jau kita.

Panašu, kad po ilgos pertraukos – be konservatorių.

Radikalūs pokyčiai

Kauno miesto tarybą sudaro 41 tarybos narys, o jai iki šiol dirigavo konservatorius Andrius Kupčinskas. Tačiau po ketvirtadienio posėdžio situacija Kauno valdžioje radikaliai pasikeis.

Taryboje apskritai nelieka tokių politinių jėgų kaip „Darbo partija“, partijos „Tvarka ir teisingumas“. Nelieka valdžioje ir iki šiol kauniečių mylėtos Stanislovo bei Stasio Buškevičių „Jaunosios Lietuvos“.

Koalicija – tik formalumas

Į mero kėdę sėda verslininkas Visvaldas Matijošaitis. Iš viso „Vieningo Kauno“ (VK) frakciją sudarys net 17 narių, iš kurių net 12 taryboje bus naujokai. Iškart po rinkimų tapo aišku, kad sudaryti valdančiąją daugumą problemų VK nekils.

Jau po 2011 metų rinkimų VK sutarė su liberalais, o į mero kėdę sėdo Rimantas Mikaitis. Dabar formaliai pakanka VK ir liberalų pajėgų, kad būtų sudaryta koalicija – 17 VK ir 4 liberalai jau turi daugumą (21 balsas).

V. Matijošaičio triumfą tiesioginiuose mero rinkimuose VK būstinėje stebėjo ir socdemai. Akivaizdu, kad ir jie prisijungs prie koalicijos. Socialdemokratai taryboje turės 4 vietas, tad koalicija išsiplečia iki 25 narių.

Kalbama, kad prie koalicijos jungsis ir naujokai – 3 „Kitokios Lietuvos” atstovai, su Kęstučiu Pūku priešakyje. Tad koaliciją sudarys iš viso 28 tarybos nariai. Kitaip tariant – visi, išskyrus konservatorius, kurių į tarybą pateko 13. Tarp jų – ir žinomas operos solistas Liudas Mikalauskas.

Tačiau patys konservatoriai sako, kad jie nėra linkę likti šešėlyje.

„Neplanuojame dirbti opozicijoje, nes biudžetas patvirtintas, darbai suplanuoti, daug tęstinių darbų. Tai nebūtų logiška stačia galva nerti į opoziciją“, – kiek anksčiau sakė kovą dėl mero posto pralaimėjęs A. Kupčinskas.

Klaustukas – tik dėl direktoriaus

Kauniečiai tiesioginiuose mero rinkimuose palaikė V. Matijošaitį. Vicemeru taps jo dešinioji ranka, VK direktorius 29 metų Povilas Mačiulis, kuris jau buvo ėjęs vicemero pareigas po 2011 metų savivaldos rinkimų. Tiesa, trumpai – vos pusmetį.

Kitos vicemerų pavardės taip pat aiškėja – greičiausiai, kad liberalai deleguos netrukus 31-ąjį gimtadienį švesiantį Simoną Kairį.

Vienintelis savo kėdę išsaugosiantis politikas – Vasilijus Popovas. Panašu, kad būtent jį į vicemero kėdę deleguoja socdemai. Tiesa, buvo pasirodę pranešimų, kad socdemai deleguos Darių Razmislevičių, tačiau panašu, kad apsistota ties V. Popovo kandidatūra.

Savivaldybės administracijos direktoriaus kėdės neteks ir konservatorius Dainius Ratkelis. Tačiau kas užims jo vietą – kol kas neaišku.

Direktorių deleguos „Vieningas Kaunas“. Tačiau konkrečios kandidatų pavardės dar neatskleidžiamos.

„Vis dar ieškome kandidatų“, – teigė P. Mačiulis.

Naujoji Kauno valdžia darbą pradeda lygiai po dviejų savaičių – balandžio 16-ąją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA