Kursų organizatorius privalo grąžinti pinigus, jei jie neatitiko Jūsų lūkesčių | Kas vyksta Kaune

Kursų organizatorius privalo grąžinti pinigus, jei jie neatitiko Jūsų lūkesčių

ittc.vu.lt nuotr.

Nusprendėte tobulintis, išsirinkote Jums reikalingus kursus, sumokėjote už juos pinigus, o pradėjus lankyti paaiškėjo, kad jų metu pateikiama informacija neatitinka Jūsų lūkesčių? O jeigu nuvylė ne tik kursai, bet ir jų organizatoriaus pozicija, kai prabilote apie pinigų grąžinimą? Štai į tokią situaciją pateko viena skaitytoja:

Siekdama tobulintis nusprendžiau lankyti buhalterinius kursus, kurių trukmė buvo dvi savaitės. Deja, vos po kelių dienų supratau, kad kursuose pateikiama informacija man jau yra seniai žinoma, dėl to nusprendžiau pastarųjų nebelankyti. Apmokėjimas už kursus buvo išankstinis ir kursų organizatoriai atsisako man grąžinti pinigus, už neišklausytą kursų dalį. Ar jie tikrai turi tokią teisę?

Ar organizatorius teisus? Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Kazlauskienė:

Kursų organizavimo ir vykdymo veikla yra priskirtina prie atlygintinų paslaugų teikimo sutarčių, kurių samprata yra įtvirtinta CK 6.716 str. 1 d. Šia paslaugų sutartimi viena šalis įsipareigoja pagal kitos šalies (kliento) užsakymą suteikti klientui tam tikras nematerialaus pobūdžio (intelektines) ar kitokias paslaugas, nesusijusias su materialaus objekto sukūrimu (atlikti tam tikrus veiksmus arba vykdyti tam tikrą veiklą), o klientas įsipareigoja už suteiktas paslaugas sumokėti.

Atlygintinų paslaugų teikimo sutartis turi būti vykdoma laikantis kliento interesų prioriteto principo (CK 6.718 str.), pagal kurį kliento, kaip paslaugų gavėjo, padėtis teisiniuose paslaugų teikimo santykiuose yra išskirtinesnė. Kaip viena iš paslaugos gavėjo interesų apsaugos garantijų yra jo teisė vienašališkai nutraukti paslaugų teikimo sutartį, nepaisant to, kad paslaugų teikėjas jau pradėjo ją vykdyti (CK 6.721straipsnio 1 dalis). Pažymėtina, kad ši paslaugų gavėjo teisė yra besąlyginė, ji negali būti siejama su tam tikrų aplinkybių nustatymu (pvz., paslaugos teikėjo veiksmai, teisinis ar ekonominis kliento pasirinkimo nutraukti sutartį pagrįstumas ir pan.) ir nepriklauso nuo to, ar paslaugos gavėjas yra fizinis, ar juridinis asmuo.

Paslaugų gavėjui įgyvendinus CK 6.721 str. 1 d. įtvirtintą teisę vienašališkai nutraukti sutartį jis privalo sumokėti už tas paslaugas, kurios buvo faktiškai suteiktos, ir atlyginti protingas išlaidas, kurias turėjo paslaugų teikėjas, vykdydamas sutartį iki pranešimo apie sutarties nutraukimą gavimo iš kliento momento. Sprendžiant dėl paslaugų teikimo sutarties nutraukimo pasekmių, pažymėtina, kad pagal nustatytą teisinį reglamentavimą paslaugų teikėjas gali reikalauti tik tiesioginių nuostolių atlyginimo ir neturi teisės prašyti atlyginti netiesioginius nuostolius, t.y. įstatymas pagal paslaugų teikimo sutartį nenumato galimybės reikalauti atlyginti negautas pajamas.

Jūsų atveju, kursų organizatoriai privalo grąžinti pinigus už paslaugas, kurios faktiškai nebuvo suteiktos. Nepaisant to, organizatoriai turi teisę reikalauti iš Jūsų tiesioginių nuostolių atlyginimo.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštukaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA