E. Aleksandravičius pristato „Kino pavasario“ filmą „Leviatanas“ | Kas vyksta Kaune

E. Aleksandravičius pristato „Kino pavasario“ filmą „Leviatanas“

Daugeliui „Leviatanas” gali pasirodyti išskirtinai posovietinės Rusijos metaforišku atvaizdu. Filmą užsipuolę Putino propagandistai irgi taip mano – skaudu žiūrėti į tokį negailestingą tikrovės veidrodį, kuris nurodo, kad gerieji žmonės savo pasirinkimui turi tik vieną kelią: į amžiną gulagą. Tikėjimo teisingumu neįmanomumas, tikėjimo tikėjimu beveik neįmanomumas – štai, kas apibūdina posovietinį žmogų. Tik galia ir tik valdžią kažką reiškia.

DAUGIAU APIE KINO PAVASARĮ KAUNE>>>

Tik ji yra iš tokio dievo, kuriam atstovauja valdžios tarnystėje atsidūrę stačiatikių bažnyčios hierarchai. Galia yra daugiau už individą. Valstybė ir jos atstovaujama sistema yra daugiau už žmogų. Žmogus kaip prie sovietų nieko vertingo nereiškė, taip nieko ir dabar nereiškia. Bažnyčios šulų suteikiamas palaiminimas ir legitimacija melaginguose valdžios ir tikėjimo santykiuose atsidūrusiems galios piramidės alpinistams (politikams, policininkams, teisėjams ir prokurorams) yra bene pati pesimistiškiausia „Leviatano” kūrėjų įžvalga. Dievas viską mato – blizgančioje cerkvėje sako savo sūnui banditas valdžiažmogis…Skaudžiau nei ironija.

Daugeliui už Rusijos sienų šis filmas gali pasirodyti it koks skausmingas įrodymas blogio imperijos tęstinumo, kuris šiuo metu paliečia Ukrainą ir kitas posovietines žermes. Tačiau vertėtų bent akimirkai pasižiūrėti į ekraną, atsikračius ištrūkusių laisvėn lietuvių pranašumo jausmų. Ar šis filmas ko nors neprimena iš mūsų gyvenamo gyvenimo? Ar labai tikime valdžios ir teisės prievaizdų teisingumu? Ar nepastebime tokių pačių posovietinių polinkių sunkiai į Vakarų demokratijos vertybių pasaulį besiiriančiame krašte? Galiausiai, nepasitenkinus išskirtinės teisės į viešąjį blogį pripažinimu Rusijai, galima pamąstyti apie pačius bendriausius, kone globalius bogio telkinius. Ir grįžti prie trapios, bet unikalios žmogaus ir žmogiškumo vertės pajautimo… Pabandykim.

Rekomenduoju,
Istorikas, profesorius Egidijus Aleksandravičius

Filmas bus rodomas kovo 28 d. 18.00 val. „Forum Cinemas“ Kaune.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA