Pirmą kartą Kaune antibiotikų žala gydoma transplantacija | Kas vyksta Kaune

Pirmą kartą Kaune antibiotikų žala gydoma transplantacija

R.Tenio nuotr.

Ko gero dauguma pacientų susirgus griebiasi antibiotikų. Dažnas tokių vaistų naudojimas gali sukelti įvairias komplikacijas, viena iš jų – žarnyno infekcija, kuriai gali nepadėti jokie antibiotikai. Kauno klinikose atlikta pirmoji Baltijos šalyse žarnyno mikrofloros transplantacija, kuri išgydė žarnyno infekciją.

Gydytojai pastebi, jog besaikis antibiotikų vartojimas sukelia vis įvairesnes ligas. Viena iš jų – „Clostridium difficile“ infekcija. Šiai ligai būdingas dažnas viduriavimas, aukšta temperatūra, pilvo skausmai, o šiems simptomams užsitęsus ilgesnį laiką galimos ir dar sunkesnės pasekmės – išsekimas, žarnyno perforacija, sepsis ar net žmogaus mirtis. Ši infekcija dažniausiai nustatoma išsivysčiusiose Vakarų šalyse, kur nepagrįstai ir neatsakingai vartojami plataus spektro antibiotikai. Pastaraisiais metais šios infekcijos atvejų skaičius išaugo ir Lietuvoje.

„Clostridium difficile“ infekcija pavojinga tuo, jog bakterija gali tapti atsparia visiems žinomiems antibiotikams, tad žarnyno mikrobiotos transplantavimo procedūra yra vienas iš išsigelbėjimo būdų. Gydytojai tikina, jog tai neskausminga, tačiau labai efektyvi priemonė.

Pirmuoju pacientu tapo 55 metų vyras, sirgęs sunkiu ir užsitęsusiu žarnyno uždegimu. Ligoniui skirti antibiotikai buvo neveiksmingi, nes ligą sukėlusi Clostridium difficile bakterija buvo atspari visiems žinomiems antibakteriniams vaistams. Žarnyno mikrobiotos transplantavimas iš sveiko žmogaus į kito asmens plonąją žarną yra vienas veiksmingiausių Clostridium difficile infekcijos gydymo būdų. Procedūros metu per zondą, įvestą į plonąjį žarnyną, ligoniui buvo transplantuota specialiai paruošta sveiko žmogaus mikroflora.

„Praėjus trims dienoms po procedūros, ligoniui išnyko viduriavimas, karščiavimas, normalizavosi uždegimo rodmenys, o po savaitės ligonis visiškai pasveiko“, – pasakoja procedūrą atlikęs Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos gydytojas dr. Juozas Kupčinskas.

Žarnyno mikroorganizmų persodinimas yra nauja perspektyvi transplantacijos forma. Jai nebūtinas donorų suderinamumas. Svarbu, kad donoras neturėtų kitų infekcijų. Donorais dažniausiai imami sveiki, jauni žmonės. Tokia transplantacija yra efektyvi maždaug 90-95 proc. Dažniausiai užtenka vienos procedūros, retais atvejais – dviejų.

Dėl to, jog tokia operacija yra pirmoji Baltijos šalyse, Kauno klinikų atstovai tikina, jog čia atvyks kolegos iš užsienio mokintis, kaip atlikti žarnyno mikrofloros transplantaciją ir padėti šimtams žmonių, kenčiančių nuo „Clostridium difficile“infekcijos. Šiuo metu Lietuvoje žarnyno mikrofloros transplantacijos laukia apie 100 pacientų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA