Kauniečiai stebėjo saulės užtemimą | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai stebėjo saulės užtemimą

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Itin reto gamtos reiškinio – saulės užtemimo susirinko stebėti gausybė kauniečių susirinko pagrindinėse miesto erdvėse. Kas savus teleskopus atsinešę, kas specialius akinius užsidėję laukė, kuomet mėnulis užslinks ant saulės.

Saulės užtemimas penktadienį, vos prašvitus pradėjo mesti savo šešėlį ant Afrikos šiaurės vakarų dalies: dalinai uždengtą saulės diską jau gali pamatyti žmonės, esantys Maroke, Alžyre, Mauritanijoje, Malyje, Senegale, Dramblio Kaulo Krante. Nuo 10:50 Lietuvos laiku Mėnulio dengiamą Saulės kraštelį, jau galima būtų matyti ir Lietuvoje.

Į Rotušės aikštę atėjo kauniečiai, nešini teleskopais. Tik pastačius prietaisus, išsivynioji ilga smalsuolių eilė, laukiančių, kada galės akies krašteliu žvilgtelti į užtemusią saulę. Netrūko ir tokių, kurie šį gamtos reiškinį stebėjo savo pačių pasigamintais akiniais iš folijos ar suvirintojo stikliuko. Atsirado ir tokių, kurie į miesto centrą atsinešė automobilių langams tamsinti skirtą plėvelę.

„Iš darbo pasiėmiau stikliuką ir pro jį žiūriu. Šiaip įdomus reiškinys, nes Lietuvoje labai retai matomas“, – kalbėjo kaunietis.

Ant Jėzuitų vienuolyno stogo susirinkę moksleiviai ne tik klausė teorines žinias apie saulės užtemimus, bet taip pat ir stebėti neįprastomis priemonėmis. Moksleiviai buvo pasigaminę dėžes, kuriose atsispindėjo mėnulio atspindys, tad ne vienas smalsuolis ryžosi užsidėti dėžę ant galvos.

Stebėti dalinio saulės užtemimo kvietė ir KTU universitetas. Čia per specialius teleskopus buvo galima stebėti, kokia kryptimi keliauja mėnulis ir kaip jis uždengia saulę. Besidomintiems astronomija, buvo galimybė plačiau apie tai padiskutuoti su mokslo atstovais.

Apsiniaukė ir krito temperatūra

Šį kartą Lietuvoje matėsi virš 70 proc. užtemusios saulės. Didžiausias užtemimo pikas 12.04 val. tuo metu lauke gerokai aptemo, sumažėjo šešėlis.

Meteorologijos stoties duomenimis, per saulės užtemimą oro temperatūra krito pusę laipsnio, tačiau juntamoji temperatūra atrodė gerokai mažesnė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA