B. Burgio byla: paviešinti slapti įrašai | Kas vyksta Kaune

B. Burgio byla: paviešinti slapti įrašai

delfi.lt 2015/03/16 12:43

Kauno apylinkės teismas pirmadienį atvertė baudžiamąją bylą, kurioje dabar jau buvęs Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazijos direktorius Bronislovas Burgis kaltinamas dėl sistemingo nepilnametės bauginimo, naudojant psichinę prievartą.

Nagrinėjant bylą ėmė aiškėti bylos detalės – paviešinti garso įrašai, taikos sutarties detalės. Aiškėja, kad B. Burgis gimnazistėms tėvams jau yra sumokėjęs ne vieną dešimtį tūkstančių litų.

Beje, nukentėjusieji prašė teismo uždaro posėdžio. Tam prieštaravo B. Burgis ir du jį ginantys advokatai. Teismas nusprendė bylą nagrinėti viešai, išskyrus tuos atvejus, kai teisme liudys nepilnamečiai.

Eilinė istorija virto skandalu

Didelio atgarsio sulaukusi istorija prasidėjo praėjusių metų rugpjūtį. Tuomet KTU gimnazijos trečiokai viešėjo Vilniuje, o du mokiniai – vaikinais ir mergina – Gedimino prospekte pastebėti rūkantys.

Jau kitą dieną abu gimnazistai sulaukė kvietimų į direktoriaus kabinetą – B. Burgis pranešė, kad dėl ugdymo įstaigos taisyklių pažeidimo jie šalinami iš gimnazijos.

Vaikinas buvo pašalintas iš gimnazijos, tuo tarpu 17-etės merginos tėvai nenorėjo taip lengvai palikti prestižinės mokyklos.

Kita vertus, gimnazistė, kaip teigia jos atstovai, iš B. Burgio sulaukė grasinimų, o žinia apie šalinimą iš gimnazijos buvo pranešta toli gražu ne formaliai.

Tuomet iš viso buvo padaryti trys garso įrašai – vienas tarp gimnazistės ir direktoriaus, du – tarp B. Burgio ir gimnazistės tėvų. Visus pokalbius įrašė nukentėjusioji pusė išmaniaisiais telefonais.

Grasinimų lavina

Prokuroras pirmadienį skaitydamas kaltinamąjį aktą citavo ir B. Burgio pasisakymų detales.

„Nekelk jokių bangų ir jei bandysi savo įrodinėti, tada sužlugdysiu tavo gyvenimą. Imsiuos visų priemonių ir paskelbsiu tave nepakaltinama ir tu liksi neatestuota“, – kalbėjo buvęs direktorius.

2014 metų rugsėjo 26 dieną susitikęs su gimnazistės tėvais, B. Burgis taip pat žodžių per daug nerinko.

„Aš pasakysiu, kad ji sėdi klasėje todėl, kad ji yra nepakaltinama. Neturėkite iliuzijų – kitaip nepasakysiu. Ir ji sėdės, kol baigs gimnaziją, bet ji bus įvardinta kaip nepakaltinama (…). Bet jei jūs visi užsispirsite čia grįžti, tai aš jus įspėju – viešumas yra galingiausias ginklas. Aš tai padarysiu visur ir be jokių išimčių. Neturėkite iliuzijų – aš visur pasakysiu, kad mes ją palikome, kad ji yra nepakaltinama, o tai yra baisus nuosprendis“, – kalbėjo B. Burgis.

„Bus žiauru, žiauru. Bus be galo sunku – blokada bus mirtina. Todėl, kad vaikas nepakaltinamas ir reikia apie tai pagalvoti. Bet aš nesiūlau to daryti, nes baisesnio nuosprendžio turbūt nėra“, – teigė žinomas pedagogas.

Praėjusių metų rugsėjo 29-ąją dieną B. Burgis pasikvietė merginą į savo kabinetą.

„Mes tave pripažįstame nepakaltinama. Išversiu: psichinę negalią turinčiu žmogumi. Reiškia tik du variantai: arba tu psichiškai nesveika, arba tu išeini iš čia ir viskas – kitaip nebus. Jei tu nesutiksi, tai žinodami, kad tu esi nepakaltinama, turi psichinių problemų (…) mes antrankių tau neuždėsime, bet tu būsi neatestuota nė už ką! Bet tu suprask, kad šiandien yra paskutinė diena. Jeigu tave tėvai myli, jei tu pati supranti nors kažką, išeik pati. Nes rytoj aš įjungsiu – aš jus įspėju. Aš įjungsiu tokį variklį, kad tave sutriuškins ir iš tavęs nieko neliks. Aš paskelbsiu visuose įmanomuose žiniatinklio kanaluose viešai, iškviesiu žurnalistus, kad tave fotografuotų, pripažintų neįgalia, nepakaltinama“, – gimnazistei rėžė B. Burgis.

„Tėvams pasakiau, kas bus, jei tu pasiliksi ir neišeisi. Ar tu tikrai nori, kad tu būtum pripažinta nepakaltinama, o tai reiškia turinčia psichinę negalią? Tai tau visas gyvenimas sužlugdytas. Tu pagalvok. Tu išeisi ir kad ir kur tu bebūtum aš pasieksiu, kad visi žinotų, kad tu esi psichiškai nepakaltinama. Tu nesuvokiu savo veiksmų padarinių (…). Tu nori sužlugdyti savo gyvenimą? Tu nori, kad aš pirmą kartą per 25 metus pripažinčiau nepakaltinama? Bet aš neturiu kitos išeities. Aš išausiu paskutinę salvę! Sakau per visą žiniasklaidą, kas mane nušalino nuo direktorių ir tada tavo gyvenimas bus labai kreivas. Bet tas, kuris ateis vietoje manęs, labai daug šansų, kad tave paliks. Nežinau, pritaikys amnestiją. Bet tada tau galas. Tu visą gyvenimą žinosi, kad tu kreivai baigei mokyklą“, – dėstė B. Burgis.

2014 metų rugsėjo 20-ąją direktorius užėjo į kabinetą, kuriame vyko etikos pamoka. Visiems mokiniams girdinti direktorius sakė.

„Aš neturiu jokio paaiškinimo, kaip negali pašalinti ir nieko negali padaryti“, – sakė B. Burgis. Nukentėjusios artimieji taip pat teigė, kad B. Burgis keistai juokavo norintis išmesti gimnazistę pro langą, tačiau negalintis to padaryti, nes ji per sunki ir jis negali jos pakelti.

Pats B. Burgis teigia nieko blogo nepadaręs.

„Aš nepadariau jokio nusikaltimo ir niekam nepakenkiau. Kaltu neprisipažįstu“, – teisme kalbėjo B. Burgis, kuris parodymus duos po visų liudininkų apklausos.

Buvęs direktorius į nė vieną žiniasklaidos klausimą neatsakė.

Kaltę pripažino

Gimnazistės mama neslėpė, kad jos dukra pasielgė netinkamai, kai ekskursijos metu užsirūkė.

„Aš žinau, kad gimnazijoje yra taip, kad vienus pašalina, kitų nepašalina (…). Ji tikrai gailisi dėl to įvykio. Iš tiesų per tą įvykį ėmė žlugti jos gyvenimas. Ji labai siekia mokslų, labai sunkiai dirbo, kol pateko į šią gimnaziją. Ji ne šiaip ten pateko – ji tikslingai to siekė“, – teisme kalbėjo mama.

Gimnazistės mama teigė, kad gimnazijoje sprendimo teisę turėjo išskirtinai direkotorius.

„Auklėtoja pasakė, kad būna įvairių variantų, o viską sprendžia B. Burgis. Buvo taip pasakyta: čia viską sprendžia B. Burgis. Kaip jam tuo metu susišvies, taip ir padarys“, – teigė teigė mama.

Sužinojusi, kad yra šalinama iš gimnazijos mergina nualpo ir buvo nuvežta į ligoninę, kur praleido kelias dienas.

Už taiką – 30 tūkst. Lt

Vėliau tėvai kreipėsi į įvairias institucijas – nuo Seimo iki ministrų ir Vaiko teisių apsaugos tarnybos.
Garso įrašai buvo perduoti prokuratūrai ir pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Be to, B. Burgio advokatai ir merginos tėvai sudarė taikos sutartį – mergaitės tėvams buvo sumokėta 30 tūkst. Lt.

Byloje nukentėjusioji pusė nėra pareiškusi ieškinio neturtinei žalai atlyginti.

„Neturtinė žala jau yra atlyginta“, – kalbėjo merginos mama. Pati gimnazistė, kuriai šiais metais sukaks 18-a, teismo procese nedalyvauja.

B. Burgis, kuris KTU gimnazijai vadovavo 25 metus, iš pareigų pasitraukė praėjusių metų gruodžio pradžioje. Teisme jis teigė, kad šiuo metu niekur nedirba ir yra pensininkas.

65 metų B. Burgiui gresia iki ketverių metų nelaisvės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA