Kovą – didžiausias per 16 metų Saulės užtemimas | Kas vyksta Kaune

Kovą – didžiausias per 16 metų Saulės užtemimas

Skaitytojo Mariaus nuotr.

Visiški Saulės užtemimai toje pačioje Žemės rutulio vietovėje matomi gana retai. Šiemet galėsime pasigrožėti gana daug, apie 70–80 proc. uždengtos Saulės vaizdu. Per pastaruosius 16 metų tai bus didžiausias pas mus matomas dalinis Saulės užtemimas. Lietuvoje paskutinį kartą visiškas užtemimas buvo matomas tik 1954 m., kito dar mažiausiai 85 metus nematysime.

Vilniuje dalinis užtemimas prasidės kovo 20 d. 10 val. 55 min. vietos laiku, 12 val. 4 min. pasieks maksimumą. Tuo metu Mėnulis užstos apie 73 proc. Saulės disko. Dalinis užtemimas baigsis 13 val. 14 min. Klaipėdoje bei Kaune Saulės užtemimas prasidės ir baigsis keliomis minutėmis anksčiau, o užtemimo dydis bus beveik 75-78 proc.

VU Teorinės fizikos ir astronomijos instituto Molėtų astronomijos observatorijoje šį užtemimą stebėsime su specialiu teleskopu, taip pat bus skaitoma paskaita apie Saulę, demonstruojami filmai astronomine tematika.

Škotijos ir Airijos gyventojai ir svečiai matys iš už Mėnulio mažiau kaip 10 proc. šviečiančio Saulės disko, o visišku užtemimu pasigrožėti bus galima Atlanto vandenyne tarp Škotijos ir Islandijos esančiose Farerų salose bei Arkties vandenyne esančiame Svalbardo salyne. Šis Saulės šviesos ir Mėnulio šešėlio žaismas truks kelias valandas, bet visiškai Saulė bus uždengta tik 2 minutes ir 47 sekundes.

Šiuo metu Saulė yra nurimusi, labai didelių ir aktyvių dėmių, tokių kaip pernai per dalinį Saulės užtemimą, vykusį spalio 23 d., nematyti. Tada Saulėje buvo susidariusi labai aktyvi, net šešis stipriausios X klasės žybsnius išspinduliavusi AR2192 dėmių grupė. Dabar Saulės diske matomos dvi dėmių grupės. Vienoje susispietusios devynios dėmės, kitoje – tik dvi.

Taigi apsirūpinę akių apsaugos priemonėmis nepraleiskite progos kovo 20 d. pasigėrėti išties neeiliniu kosminiu vaizdu. Mėnulio užtemimai vyksta dažniau, visišką šio dangaus kūno užtemimą stebėsime šių metų rugsėjo 28 d.

Kitas daug mažesnis dalinis Saulės užtemimas Lietuvoje bus matomas 2021 m.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA