Teisininkai pataria: „Būkite atidūs pasirašydami susitarimus su darbdaviu” | Kas vyksta Kaune

Teisininkai pataria: „Būkite atidūs pasirašydami susitarimus su darbdaviu”

Užsienio spaudos nuotr.

Šį kartą teisininko konsultacijoje – darbuotojo ir darbdavio santykiai. Advokatė Raimonda Kazlauskienė pataria, būti itin atidžiais pasirašant darbdavio siūlomus susitarimus. Esą dažnai pasitaiko tokių atvejų, kai darbdavys sutartyje nurodo tik jam naudingas sąlygas – nuostolių atlyginimą, investuotų lėšų į darbuotojo kvalifikacijos kėlimą kompensavimą ir t.t. Todėl pasak teisininkų visus dokumentus ar susitarimus reikia itin atidžiai perskaityti ir įvertinti jame nurodytas sąlygas. Jos turi būti palankios ne tik darbdaviui, bet ir dirbančiajam:

Darbdavys nori, kad pasirašyčiau su juo nekonkuravimo susitarimą, bet manau, kad tokiu susitarimu yra labai apribojamos mano teisės. Dirbu transporto vadybininke. Sutartyje numatyta, kad 2 metus po darbo sutarties nutraukimo negaliu dirbti jokioje kitoje transporto įmonėje. Sutartyje numatytas nuostolių atlyginimas darbdaviui, jei pažeisiu sutartį, tačiau man jokia kompensacija nėra siūloma. Ar darbdavys elgiasi sąžiningai siūlydamas man pasirašyti tokį susitarimą?

Teisėtai sudarytas ir galiojantis nekonkuravimo susitarimas jos šalims turi įstatymo galią (CK 6.189 straipsnio 1 dalis), todėl prieš pasirašant tokią sutartį visuomet reikia atidžiai skaityti sutartyje įtvirtintas nuostatas ir nebijoti derėtis su darbdaviu dėl sąlygų, kurios Jūsų nuomone pažeidžia jūsų teisėtus interesus ir lūkesčius. CK 6.156 straipsnyje įtvirtintas sutarties laisvės principas, kuris reiškia, kad šalys gali laisvai sudaryti sutartis, savo nuožiūra nustatyti tarpusavio teises ir pareigas, tačiau pastarosios negali prieštarauti imperatyviosioms įstatymo nuostatoms, viešajai tvarkai ir gerai moralei. Sutarčių aiškinimo taisyklės reglamentuotos CK 6.193–6.195 straipsniuose ir suformuluotos Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktikoje. Teismas, pasisakydamas dėl nekonkuravimo susitarimo darbo teisiniuose santykiuose, yra konstatavęs, kad nagrinėjamam susitarimui pagal įstatymo analogiją taikytinas CK 2.164 straipsnis, reglamentuojantis konkurencijos draudimą, taip pat CK šeštosios knygos II dalies „Sutarčių teisė“ normos, CK 1.5 straipsnis.
Nekonkuravimo susitarimas turi atitikti teisingumo, protingumo ir sąžiningumo reikalavimus. Susitarime, be kita ko, turi būti nustatyta pusiausvyra tarp abiejų jos šalių interesų, vienos šalies (darbdavio) interesas turi būti ginamas kuo mažiau suvaržant kitos šalies (darbuotojo) veiksmus, šios naudai nustatant sąžiningą ir teisingą kompensaciją. Pažymėtina, kad darbdavio ir darbuotojo sudaromu nekonkuravimo susitarimu apribojama Konstitucijos 48 straipsnio 1 dalyje įtvirtinta teisė laisvai pasirinkti darbą ar verslą būtent toje srityje, kurioje darbuotojas turi aukštesnę kvalifikaciją, kartu ribojama jo galimybė gauti didesnes nei kitose srityse pajamas, tai už įsipareigojimą nekonkuruoti turi būti teisingai atlyginama. Dėl to tik nustačius teisingą kompensaciją už nurodytus darbuotojo teisių suvaržymus, šie suvaržymai nevertintini kaip neproporcingi ir pažeidžiantys darbuotojų konstitucines teises. Priešingu atveju nekonkuravimas laikytinas įtvirtinančiu esminę šalių nelygybę ir gali būti pripažintas negaliojančiu CK nustatytais sandorių negaliojimo pagrindais, vienai iš šalių kreipiantis į teismą.
Jūsų atveju, kai nekonkuravimo susitarime kompensacija už įsipareigojimą nekonkuruoti išvis nėra numatyta, toks susitarimas laikytinas įtvirtinančiu esminę šalių nelygybę ir pripažintinas negaliojančiu remiantis CK 6.228 straipsniu, todėl darbdaviui nesutikus susitarimu nustatyti Jums kompensaciją už įsipareigojimą nekonkuruoti, turite teisę atsisakyti pasirašyti tokį susitarimą.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt
Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.
Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA