Jau aišku kada vyks ir kas laukia abiturientų per egzaminus | Kas vyksta Kaune

Jau aišku kada vyks ir kas laukia abiturientų per egzaminus

delfi.lt 2015/03/03 14:25
Asociatyvi / Archyvo nuotr.

Moksleiviai gali lengviau atsipūsti – iki šiandien, kovo 3-osios dienos, jie rinkosi, kokius egzaminus ketina laikyti. Nacionalinis egzaminų centras (NEC) jau pradėjo sumuoti jų pasirinkimus.

Nors kol kas apibendrintų rezultatų nėra, jau aiški pagrindinė informacija – kada egzaminai vyks, kas šiemet jų vykdymo tvarkoje pasikeitė ir ką rengiantis egzaminams reikia žinoti.

Kada egzaminai vyks?

Lietuvių kalbos ir literatūros kalbos įskaitą moksleiviai laikys kovo 30 – balandžio 1, anglų kalbos – balandžio 2 ir 3 dienomis.

Anglų kalbos egzaminas šiemet gegužės 23, lietuvių kalbos ir literatūros – birželio 1, biologijos – birželio 3, matematikos – birželio 5, istorijos – birželio 8, fizikos – birželio 12, chemijos – birželio 15, informacinių technologijų – birželio 17 dienomis.

Pakartotinė egzaminų sesija vyks birželio 22 – liepos 7 dienomis.

Per pakartotinę sesiją bus galima laikyti dėl pateisinamos priežasties iš pagrindinės sesijos mokyklos vadovo sprendimu atidėtus valstybinius ir mokyklinius brandos egzaminus ir mokyklinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą, jei per pagrindinę sesiją nepasisekė išlaikyti mokyklinio ar valstybinio lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino.

Kas šiemet pasikeitė?

Lietuvos moksleivių sąjunga informuoja, kad šiemet egzaminų vertinimas ir struktūra kiek keičiasi.
Pavyzdžiui, lietuvių ir literatūros valstybinio ir mokyklinio brandos egzamino vertinimo instrukcijose buvo patikslinti turinio ir formaliosios struktūros vertinimo aprašai. Atkreiptinas dėmesys į šeštą minėtos vertinimo instrukcijos punktą išnašoje. Juo teigiama, kad mokiniai, rašydami samprotavimo arba literatūrinį rašinį, privalo remtis vieno iš trijų prie temos nurodytų autoriaus kūriniu (-iais). Taigi tam, kad rašinys būtų vertinamas, būtina įvardyti autorių, kūrinį ir remtis jo medžiaga (siužetu, veikėjas, menine raiška ir pan.).

Taip pat šiemet buvo patikslintas uždavinių ir taškų kiekis matematikos brandos egzamino programoje. Nuo 2015 m. galiojančioje programoje apibrėžta, jog egzamino užduoties taškų suma bus 60 taškų (anksčiau taškų suma turėjo būti ne mažesnė nei 60 t., t. y., ji nebuvo tiksliai apibrėžta, nuolat kito). Taip pat sumažės uždavinių su pasirenkamaisiais atsakymais, vertinamų po vieną tašką, skaičius –anksčiau jų galėjo būti 12–20, dabar testinių uždavinių bus 10. Egzamino užduoties antrojoje dalyje uždavinių skaičius buvo nuo 10 iki 14. Dabar šioje dalyje bus nuo 4 iki 10 nestruktūruotų arba struktūruotų uždavinių ir kiekvienas uždavinys arba jo dalys bus vertinamos po 1 tašką (iš viso 12 taškų) (anksčiau trumpojo atsakymo uždaviniai (vertinamas tik atsakymas) buvo vertinami 2 taškais.). Egzamino užduoties trečiojoje dalyje bus 6–8 uždaviniai. Atvirojo atsakymo (struktūruoti arba nestruktūruoti) uždaviniai bus vertinami ne mažiau kaip 2 taškais. Iš viso ši užduoties dalis vertinama 38 taškais.

Ką rengiantis 2015 metų brandos egzaminams svarbu žinoti:

NEC informuoja, kad norint gauti brandos atestatą reikia išlaikyti bent du brandos egzaminus: privalomąjį lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vieną dalyko brandos egzaminą (išskyrus tuos atvejus, kai nuo pasirinkto brandos egzamino mokyklos vadovo įsakymu bus atleistas).

Mokinys lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino tipą – valstybinį ar mokyklinį – renkasi laisvai. Be lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino, mokinys gali rinktis ir laikyti ne daugiau kaip 6 dalykų brandos egzaminus. Pasirinkto dalyko brandos egzamino ir jo tipo vėliau keisti negalima.

2015 metais menų ir technologijų mokyklinius brandos egzaminus reikėjo pasirinkti iki sausio 14 dienos, o kitus brandos egzaminus reikia pasirinkti iki kovo 3 dienos.

Kandidatams, turintiems specialiųjų ugdymosi poreikių, gali būti pritaikomos brandos egzamino vykdymo, vertinimo instrukcijos ir užduoties forma. Prašymą dėl vykdymo sąlygų sudarymo kartu su gydytojų konsultacinės komisijos pažyma iki kovo 7 dienos reikia pateikti mokyklos vadovui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA