Nesąžiningos turto dalybos. Ar įmanoma jas panaikinti? | Kas vyksta Kaune

Nesąžiningos turto dalybos. Ar įmanoma jas panaikinti?

Asociatyvi SXC nuotr.

Šį kartą teisininko konsultacija apie turto dalybas.Dažnai tenka girdėti kaip patikėję gražiais žodžiais žmonės savo turtą dar gyvi būdami patiki kitiems asmenims, o vėliau lieka apgauti – nebetenka ir turto, ir žadėto dėmesio ar globos. Ar galima tokias turto dalybas pripažinti neteisėtomis? Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Kazlauskienė:

„Neseniai sužinojau, kad mano tėtis su mano pamote pasirašė sutuoktinių bendro turto padalijimo sutartį, pagal kurią mano pamotei atiteko judviejų užgyventas gyvenamasis namas, o mano tėveliui liko tik keletas namų apyvokos daiktų. Negana to, po sutarties pasirašymo praėjus vos keliems mėnesiems pamotė išvarė jį iš jų namų. Tėtis aiškina, kad pamotė jį įtikino pasirašyti tokią sutartį, esą visiems taip būsią geriau. Kadangi jis sunkiai serga, jam pripažinta depresija, parkinsonas ir kt. senyvo amžiaus žmonėms būdingos ligos, pamotė prieš pasirašant jam žadėjo jį prižiūrėti, samdyti slaugę. Tėvelis būdamas ligotas naiviai ja patikėjo. Norėjau pasiteirauti, ar įmanoma kaip nors panaikinti šią turto padalijimo sutartį?”

CK 3.116 straipsnio 1 dalyje nustatyta, kad sutuoktiniai gali pasidalyti bendrą turtą notaro patvirtintu tarpusavio susitarimu. Pažymėtina, kad sutuoktiniai savo sutartyje gali numatyti padalyti turtą tiek lygiomis, tiek nelygiomis dalimis, jeigu toks padalijimas nepažeidžia vieno iš jų arba trečiųjų asmenų interesų. Įstatyme taip pat reikalaujama, kad sandoryje išreikšta valia atitiktų jo dalyvių tikrąją valią. Dėl to būtina, kad sandorio dalyvių valia formuotųsi normaliai, kad nebūtų išorinių aplinkybių, iškreipiančių tikrąją valią. Iš Jūsų pateiktų aplinkybių matyti, kad tėvelio valia formavimosi jam sunkiomis aplinkybėmis, be to Jūsų pamotė žinojo, kad tėvelis sunkiai serga ir jam reikia nuolatinės priežiūros, dėl to pasinaudojo minėtomis aplinkybėmis sudarant sandorį su Jūsų tėvu aiškiai nenaudingomis sąlygomis.

Konkrečiu atveju, esant esminiam nukrypimui nuo lygių dalių principo turto padalijimo sutartyje, kai vienam sutuoktiniui tenka absoliučiai didžioji dalis turto, o kitam – labai nedidelė šio turto dalis, esant šiai šaliai susidėjusioms sunkioms gyvenimo aplinkybėmis, vertintinas kaip sandorio sudarymas aiškiai nenaudingomis sąlygomis – tai vienas iš požymių, lemiančių tokio sandorio negaliojimą CK 1.91 straipsnio 1 dalies prasme, tačiau toks sandoris gali būti pripažintas negaliojančiu tik teismo pagal nukentėjusio asmens ieškinį. Atkreiptinas dėmesys, kad teismui suteikta diskrecijos teisė kiekvienu konkrečiu atveju įvertinti bylos aplinkybes ir nustatyti, ar byloje pateiktų turto pasidalijimo sutarties sudarymo metu buvusių aplinkybių visetas yra pakankamas pripažinti sandorį negaliojančiu minėtu pagrindu.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA