Pristatytos 4G vaizdo kameros, leisiančios prisijungti prie bendro stebėjimo pulto | Kas vyksta Kaune

Pristatytos 4G vaizdo kameros, leisiančios prisijungti prie bendro stebėjimo pulto

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Siekiant geriau užtikrinti viešąjį saugumą, nuo šiol atokesnėse Kauno vietose bus diegiamos 4G kameros. Prie bendros miesto kamerų sistemos galės prisijungti ir atskiros bendruomenės.

Šiandien Lampėdžiuose pristatyta pirmoji 4G ryšio vaizdo kamera. Šį už savivaldybės lėšas įrengta prie Lampėdžių ežeru, ties virvių parku. Kamera nukreipta į treniruoklius, mat vietos bendruomenės atstovai tikino, jog jaunuoliai mėgsta šioje vietoje rinktis, šiukšlinti, aiškintis tarpusavio santykius ar niokoti bendruomenės turtą. Tad tikimasi, jog įrengtos kameros pagalba bus greičiau nustatomi viešosios tvarkos pažeidėjai.

„Šitos kameros privalumas yra tas, kad ji belaidė ir jai nereikalingas interneto prievadas, tas yra aktualu atokesnėse vietose, kur yra brangu ar sudėtinga atvesti laidinį internetą. Viena kamera įrengta Lampėdžiuose, kita greitu metu bus pakabinta ir Kauno pilies bokšte. Šiomis kameromis vaizdas dienos metu matosi iki 50 metrų, nakties – apie 30 metrų. Plėtojantis 4G technologijai, manau, kad yra didelė perspektyva, jog tokių kamerų mieste atsiras gerokai daugiau“, – kalbėjo Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Danas Bortkevičius.

Naujovė – į bendrą sistemą jungiamos bendruomenių kameros

Tiek viešosios tvarkos skyriaus, tiek policijos atstovai stengiasi vis labiau bendradarbiauti su vietos bendruomenėmis, kad būtų užtikrintas viešasis saugumas. Gyventojai skatinami būti policijos rėmėjais, patiems labiau tvarkytis aplinką. Nuo šiol kauniečiai dar labiau galės padėti pareigūnams. Jei gyventojai norės savo lėšomis įsirengti viešų erdvių stebėjimo kameras, jos bus prijungtos prie miesto kamerų ir bus stebimos visą parą.

„Pačios bendruomenės iš savo skirtų lėšų skiria pinigų sukurti saugią aplinką. Miesto savivaldybė sudarė tokią galimybę, kad signalas galėtų ateiti į bendrą pultą, kur matosi visos mesto kameros. Įrengus pirmąją kamerą, manau, kad tai taps pavyzdžiu kitoms bendruomenėms, kad visame mieste taptų dar saugiau. Yra paskaičiuota, kiek žmonių gali stebėti kamerų. Jei daugės vaizdo kamerų mieste, daugės ir žmonių, kurie jas stebės. Pagrindinis dalykas, bendruomenėms, norinčioms prisijungti prie sistemos yra tas, kad kamera turi būti nukreipta į viešas erdves, o ne privačius objektus“, – aiškino Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Remigijus Stukas.

4G technologijos vaizdo kameros kainuoja apie porą tūkstančių eurų. Jų įrengimas ir pajungimas prie bendro miesto kamerų pulto kainuotų dar apie 4 tūkst. eurų. Visgi, tikimasi, jog bendruomenės bus suinteresuotos savo aplinkos saugumu ir palaipsniui nuspręs prisijungti prie bendros miesto kamerų sistemos.

Šiuo metu mieste yra 56 kameros, kurios veikia optinių skaidulų pagalba. Dar dvi kameros veikia 4G ryšiu, tačiau planuojama, jog Viešosios tvarkos skyrius įsigis dar 10 tokių kamerų ir įdiegs miesto viešosiose erdvėse, tad iš viso mieste bus 68 vaizdo kameros. Tikimasi, jog bendruomenės prisidės prie iniciatyvos ir mieste atsiras dar iki 100 kamerų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA