Vytas Snarskis. Šeši žingsniai miesto politikams | Kas vyksta Kaune

Vytas Snarskis. Šeši žingsniai miesto politikams

Archyvo nuotr.

Jau šį sekmadienį išsirinksime naująją Kauno miesto tarybą, pirmą kartą tiesiogiai rinksime ir Kauno miesto merą. Tad turėsime galimybę ketveriems metams išrinkti politikus, kurie žino kaip valdyti miestą, turi patirties, valios ir gebėjimų kurti Kauną.

Nereikia budinti, pakelti ant sparnų. Kaunas – savimi pasitikintis miestas su išskirtiniais miestiečiais. Tik diegdami naujoves, įgyvendinami modernių miestų patirtį ir priimdami geriausias idėjas tapsime išskirtiniais.

Kviečiu pasvarstyti, ką norėčiau Jums pasiūlyti ir kaip turėtų keistis mūsų miestas. Šeši žingsniai. Ir nereikėtų delsti.

Miesto verslas

Reikėtų netrukdyti verslui dirbti ir kurti darbo vietų. Tai galime padaryti mažindami savivaldybės biurokratiją. Pirmas žingsnis skatinant jaunus žmones pradėti savo verslą – tai apmokėti pirmosios įmonės steigimo dokumentų įforminimo išlaidas ir taip palengvinti pradedančiųjų verslininkų finansinę naštą. Taip žmonės bus labiau motyvuoti neišvykti, o investuoti čia, Kaune, kurti naujas darbo vietas, o juk kiekviena sukurta darbo vieta yra papildomi pinigai į miesto biudžetą, o tai, žinoma, sukuria gerovę visoms kauniečių šeimoms. Pramonės grąžinimas į miestą taip pat labai svarbus. Labai svarbu atkurti ryšius su išvykusiais miestiečiais, sudaryti sąlygas investuoti Kaune ir grįžti į gimtąjį miestą.

Miesto ūkis

Peržiūrėti savivaldybės įmonių valdymą, nes šiose įmonėse svarbius postus užima partijų deleguoti vadovai, kurie dažniausiai neturi tam tinkamos patirties, todėl jų valdymas neefektyvus, brangiai kainuoja miestiečiams. Didelės kainos už tam tikras komunalines paslaugas yra dar ir dėl to, kad savivaldybės įmonės užima išskirtinę padėtį rinkoje ir neturi sąžiningos konkurencijos, taip jos neskatinamos gerai dirbti. Miesto įmones turi valdyti atsakingi specialistai, o ne partijų patikėtiniai.

Miesto veidas

Laisvės alėja – Kauno veidas. Ji nusipelnė atrodyti geriau. Būtina išlaikyti istorinį paveldą, didinant jos patrauklumą. Alėja privalo tapti saugia visomis prasmėmis, pėsčiųjų zona, be „konkių“ ir kitų pavojingų elementų. Tai turėtų būti vieta, kur kauniečiai norėtų praleisti savo laisvalaikį su šeimomis ir gauti įvairiausių paslaugų. Neabejoju, kad artimiausiu metu ją atnaujinsime. Manau, kad reikia renovuoti ne tik Laisvės alėją, bet ir kitus miesto rajonus. Miesto tvarkymas – tai ne tik gatvių, šaligatvių, įvažų remontas, bet ir sveikatingumo, kultūros, sporto erdvių kūrimas. Reikia įdiegti šiuolaikišką miesto apšvietimo sistemą, sutvarkyti mokyklų stadionus, automobilių stovėjimo aikšteles. Pasigendu investicijų taip vadinamuose miegamuosiuose rajonuose, daug kas netvarkyta jau kelis dešimtmečius. Ir toliau vangiai renovuojami miesto daugiabučiai.

Miesto sveikatinimas

Kauno sporto halė ir šalia esantis stadionas turi tapti visų miestiečių sveikatinimo vieta. Čia reikėtų sudaryti sąlygas nemokamai arba už nedidelį (simbolinį) mokestį sportuoti, organizuoti sporto šventes. Šis savivaldybės sporto kompleksas turi būti prieinamas mėgėjiškoms ir profesionalioms miesto komandoms. Sporto varžybų organizatoriai, vykdantys komercinius renginius, privalo susimokėti visas eksploatacines sąnaudas, o kiti klubai, žinoma, tik Kauno miesto ir kurie negauna dotacijų iš miesto biudžeto, galėtų sportuoti be papildomų mokesčių. Be to, reikėtų ieškoti būdų, atnaujinti stadioną, grąžinti Kauno komandas į halę.

Būtinas mokslinis požiūris į miestiečių sveikatinimą. Programas gali kurti Lietuvos sporto universitetas, kuris tam turi visą reikiamą potencialą. Nors dabartinė miesto valdžia įrengė nemažai treniruoklių miesto viešose erdvėse, reikia didinti jų plėtrą. Privalome renovuoti apleistus stadionus ir aikštynus, kurių mieste yra nemažai. Neabejoju, kad suvienijus jėgas, galime tapti sveikiausiu miestu Europoje.

Miesto transportas

Daugiau dėmesio reikia skirti miesto ekologiško viešojo transporto ir maršrutų plėtrai, taip pat atnaujinti viešojo transporto stoteles. Sieksiu, kad viešasis transportas būtų patrauklus miestiečiams. Kuo daugiau juo naudosimės, tuo mažiau teršime aplinką. Reikia kuo dažniau rengti įvairias dienas be automobilio, skatinti miestiečių sąmoningumą. Sieksiu ypatingą dėmesį skirti elektromobilių plėtrai. Šiai transporto priemonei priklauso dabartis. Europos miestuose nuolat modernizuojamas viešasis transportas, žmonės skatinami palikti automobilius namie. Sparčiau reikėtų plėsti ir dviračių takus. Miestui reikalingas vientisas dviračių takas, jungiantis visus Kauno rajonus, kad kiekvienas kaunietis lengvai galėtų pasiekti darbą ir namus. Deja, kol kas dviračiams skirta infrastruktūra vystoma fragmentiškai.

Miesto ateitis

Kaunas – geriausia vieta auginti vaikus. Tai – ne šūkis, o mūsų siekiamybė ir įsipareigojimas. Sieksime išspręsti vietų darželiuose trūkumą ir padarysime kuo greičiau. Daug dėmesio skirsime ir neformaliajam ugdymui. Esminė neformalaus ugdymo ir vaikų užimtumo problema mieste yra ta, kad neformaliojo švietimo įstaigos neturi tam pritaikytų patalpų, o tos patalpos, kurios atsilaisvina bendrojo ugdymo mokyklose nėra tinkamai įrengtos ir pritaikytos įvairiai vaikų po pamokinei veiklai. Labai svarbus ir finansinis aspektas, ne kiekviena, net ir vidutines pajamas gaunanti šeima, gali vaikui leisti lankyti įvairius užsiėmimus. Šią problemą išspręstų neformalaus ugdymo krepšelis, tačiau net ir tokiu atveju, norint lankyti vieną ar kitą neformalaus švietimo įstaigą dažnai tenka naudotis viešuoju transportu, o tai, vėlgi, kainuoja. Tad išsprendus patalpų trūkumo klausimą ir efektyviai išnaudojus bendrojo ugdymo mokyklų patalpas neformaliam ugdymui, vaikų ir jaunimo užimtumo situacija ženkliai pasikeistų.

Politinė reklama apmokėta iš LR liberalų sąjūdžio Kauno m. rinkimų apygardos Nr. 15 kandidatų rinkimų agitacinės sąskaitos. Užsakymo nr. KV-20141218

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA