Už žiaurų elgesį su gyvūnais – didesnės baudos | Kas vyksta Kaune

Už žiaurų elgesį su gyvūnais – didesnės baudos

R. Tenio nuotr.

Šiandien posėdyje Vyriausybė pritarė Žemės ūkio ministerijos parengtiems įstatymų pakeitimams, kurių tikslas – nustatyti aiškias baudžiamosios ir administracinės atsakomybės taikymo ribas bei nuoseklias sankcijas už žiaurų elgesį su gyvūnais, jų kankinimą. Įstatymų pakeitimams dar turės pritarti Seimas.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) nuomone, baudžiamoji atsakomybė turi būti numatyta tuo atveju, kai žiaurus elgesys su gyvūnais, jų kankinimas turi pasekmes – gyvūnas žūsta ar yra suluošinamas. Atsižvelgiant į tai, kad nusikalstamą veiklą gali įvykdyti ir juridinis asmuo, numatyta, kad baudžiamąją atsakomybę siūloma numatyti ir juridiniam asmeniui. Taip pat siūloma numatyti, kad iš gyvūnų laikytojų (savininkų), kurie kankina gyvūnus ar žiauriai su jais elgiasi, jeigu gyvūnams gresia suluošinimas ar žūtis, teismo sprendimu gyvūnai gali būti konfiskuojami. Numatyta, kad gyvūnų globėjai turi užtikrinti tinkamą gyvūno laikymą, o gyvūno laikinosios globos ar laikymo išlaidas atlygina gyvūno savininkas.

VMVT, įvertinusi daugiametę patirtį ir tai, kad neretai Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pažeidimus padaro neveiksnūs asmenys, siūlo papildyti šį įstatymą ir numatyti nuostatą, draudžiančią laikyti gyvūnus neveiksniems asmenims.

Asmuo, kuris žiauriai elgėsi su gyvūnu ir kankino jį, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, gali būti baudžiamas viešaisiais darbais arba areštu, laisvės atėmimu iki vienerių metų arba baudomis nuo 145 iki 1 158 eurų su arba be gyvūno konfiskavimo. Jei nusikaltimas padaromas pakartotinai, bauda gali siekti nuo 1 738 iki 2 317 eurų su arba be gyvūno konfiskavimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA