Priimant palikimą paveldima viskas, kas priklauso pagal įstatymus | Kas vyksta Kaune

Priimant palikimą paveldima viskas, kas priklauso pagal įstatymus

E. Karkausko nuotr.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcija sulaukė skaitytojo laiško, kuriame jis prašo teisininkų pagalbos narpliojant keblią situaciją.Kalbama apie paveldėjimą. Šie klausimai buvo jau ne kartą aptarti pirmadieniais pateikiamose teisininko konsultacijose, tačiau kiekviena situacija yra individuali:

„Gal galima sužinoti, kam ir kokiu budu atitenka pusė namo dalies, kurios niekas nepaveldi po artimo giminaičio savininko mirties. Ji iki siol (6 m.) yra mirusiojo vardu, kadangi, tas, kas turėjo paveldėti pusė turto t.y. pusė žemės ir pusė namo, lygiomis dalimis, panoro paveldėti tik pusė žemės, o namo dalies nepaveldėjo, todėl ši dalis taip ir liko mirusiojo vardu. Kitą pusę žemės ir pusę namo paveldėjo kitas paveldėtojas. Taip išeina, kad paveldėjęs pusę namo paveldėtojas yra bendrasavininkas su mirusiuoju. Kiek tai gali tęstis ir kaip išspręsti šį klausimą? Gražiuoju su kitu paveldėtoju susitarti nepavyksta.”

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Kazlauskienė:

Manau, kad Jūsų išdėstyta, norima išsiaiškinti situacija nėra tiksli, kadangi LR CK 5.50 str. 1d. imperatyviai reglamentuoja, kad įgytų palikimą, įpėdinis turi jį priimti. Neleidžiama palikimą priimti iš dalies arba su sąlyga ar išlygomis. Taigi Jūsų nurodytu atveju negalėjo įpėdinis žemės sklypo paveldėti, o namo ne.

Šiuo atveju, reikia tiksliai išsiaiskinti kas yra paveldėtojas. Jeigu nėra įpėdinių nei pagal įstatymą, nei pagal testamentą arba nė vienas įpėdinis nepriėmė palikimo, arba testatorius iš visų įpėdinių atėmė teisę paveldėti, mirusiojo turtas paveldėjimo teise pereina valstybei.

Šiuo kontrečiu atveju Jums reikia kreiptis asmeninės konsultacijos į advokatą, kad tiksliai išsiaiškintumėte visas esamas aplinkybes, o tik tada bus galima susidariusią situaciją įvertinti teisiškai.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA