Daugėja su rinkimais susijusių pažeidimų | Kas vyksta Kaune

Daugėja su rinkimais susijusių pažeidimų

R. Tenio nuotr.

Nevyriausybinių organizacijų atstovai pastebi, jog šiemet gyventojai aktyviau praneša apie pažeidimus, susijusius su artėjančiais rinkimais. Jau dabar fiksuojama beveik keliais šimtais procentų daugiau pažeidimų nei per praėjusius rinkimus. Daugiausiai jų – socialiniuose tinkluose skelbiama nepažymėta reklama.

Visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ atstovai tikina, jog ir šiais metais imsis prižiūrėti tvarką rinkimų metu. Pastebima, jog jau dabar užfiksuojama gerokai daugiau rinkiminių pažeidimų. Tai siejama su tuo, jog gyventojai rinks savo valdžią, kuri geografiškai yra artimiau nei kiti rinkimai.

„Žmonės labiau rūpi, kas valdys jų miestą, todėl pastebime didesnį gyventojų aktyvumą, pranešant apie pažeidimus. Iki šios dienos esame gavę virš 200 skundų, iš kurių 66 jau perduota tirti“, – sakė „Baltųjų pirštinių vadovas Simas Simanauskas.

Kauno regione, kaip ir kituose didžiuosiuose miestuose, užfiksuojama rinkiminių pažeidimų. Pasak organizacijos atstovų, daugiausiai politikai pažeidžia įstatymus internete. Socialiniuose tinkluose kandidatai įkelia reklamas, kurios yra nepažymėtos, kaip politinės, tad savanoriai iš pradžių perspėja politiką, jei šis reklamos nepažymi, tada informaciją perduoda Vyriausiajai rinkimų komisijai ar policijai.

Rinkimų dieną – gausios savanorių pajėgos

Savivaldos rinkimų metu „Baltųjų pirštinių“ atstovai meta itin dideles savanorių pajėgas. Visoje Lietuvoje rinkimų eigą stebės tūkstančiai savanorių. Kauno regione – apie 120. Organizacijos atstovai rinkimų dieną pažeidimus fiksuos kartu su policijos pareigūnais.

„Šiais metais ypatingą dėmesį skirsime tiems, kurie balsuoja namuose, specialiose vietose, nes čia vyksta daugiausiai pažeidimų. Jei žmogus nežino už ką balsuoti, tai biuletenius atnešę žmonės, ragina balsuoti už sau palankius kandidatus, o tai daryti draudžiama“, – sakė S. Simanauskas.

Be to, rinkimų dieną, savanoriai naudos mobiliąsias programėles, kurių pagalba realiu laiku galės pranešti apie pažeidimus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA