Jonavą apsupę separatistai slepiasi krūmuose, prie savivaldybės mitingas – numalšintas | Kas vyksta Kaune

Jonavą apsupę separatistai slepiasi krūmuose, prie savivaldybės mitingas – numalšintas

R. Tenio nuotr.

Jonavoje važinėja gausios pajėgos karinės technikos, ant kiekvieno kampo budi kareiviai, bet tai ne viskas. Sukilėliai užėmė vieną objektą, o prie rajono savivaldybės vyksta nesankcionuotas separatistų mitingas tad Lietuvos kariams teko parodyti karinius sugebėjimus ir užimtą vietą atsiimti.

Šiuo metu Jonavoje, Rukloje bei aplinkiniuose miestuose vyksta intensyvios sausumos karių pratybos. Pagrindiniai šių pratybų treniruojamieji kariniai vienetai – Sausumos pajėgų Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų ir Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalionų pagrindu suformuotos kovinės grupės, su priskirtais padaliniais iš brigados „Geležinis Vilkas“, Karaliaus Mindaugo husarų bataliono, Karo medicinos tarnybos, Juozo Vitkaus inžinerijos ir Oro gynybos batalionų.

Jau nuo lapkričio veikia greito reagavimo būriai, kurie, anot karo vadovų, yra geroje parengtyje ir prireikus gali dalyvauti hibridiniame kare. Tad šiandien Jonavoje kareiviams teko įrodyti, jog jie sugeba orientuotis ir gerai apginti šalį. Vyko neeilinės pratybos, mat reikėjo šturmuoti užimtą separatistų teritoriją ir ją atsiimti. Kariai buvo pasiskirstę, kurioje barikados pusėje stovės. Nors tai pratybos, tačiau nebuvo galima surežisuoti eigos, mat nežinia, kokių veiksmų imsis priešininkų pusė, todėl kariams teko pademonstruoti sugebėjimus orientuotis realioje situacijoje.

„Pastarasias kelias dienas suaktyvėjo kriminalinių grupuočių veikla, todėl mūsų greito reagavimo būriai, kurie užtikrina saugumą, susikaus su separatistais, kurie skleidžia įvairias provokacijas, propagandą bei daro destrukcijas mieste. Žvalgybinė informacija patvirtino, jog būtent šiame rajone yra separatistų bazė, iš kur jie koordinuoja savo pagrindines operacijas. Mūsų tikslas – neutralizuoti separatistus ir užimti šitą rajoną“, – apie pratybų idėją papasakojo MPB „Geležinis Vilkas“ vado padėjėjas kapitonas Ainaras Jonaitis.

Sužeisti, lyg būtų tikrame kare

Nors pratybose kariai šaudėsi netikromis kulkomis, visgi, keliems kareiviams teko vaidinti sužeistus. Tiek Algirdo bataliono kariai, tiek separatistai krito nuo menamų šūvių. Netrūko ir menamų mirčių, kūno dalių sužalojimų, tokių kaip akių, rankų žaizdos. Tokia sužeidimų vaidyba reikalinga, kad pasitreniruoti galėtų ir Karo medikai.

Po sėkmingos operacijos, Lietuvos kariai atsiėmė užgrobtą teritoriją. Separatistai, spėję pagėgti iš karių atsiimtos teritorijos, slepiasi Jonavoje, įlindę į krūmus.

„Šiandien mes vykdome vieną iš pratybų etapų, kuomet turime nelegalias ginkluotas grupuotes, įsitvirtinusias tam tikruose objektuose. Mūsų pajėgos atitvėrė objektą, perspėjo civilius, kad jie išeitų. Tada jie atliko pastatų šturmą, valymą ir grupuočių sulaikymą. Dabar mes vykdome persiorganizavimą, skaičiuojame nuostolius“, – kalbėjo majoras Mindaugas Petkevičius.

Pratybos Jonavoje dar nesibaigė. Šį vakarą ties Jonavos rajono savivaldybe vyko nesankcionuoto mitingo malšinimas, penktadienio rytą pratybos kelsis prie „Achemos“ gamyklos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA