Kaunas vejasi Vilnių: atidarytas pirmasis „Knygų namelis” | Kas vyksta Kaune

Kaunas vejasi Vilnių: atidarytas pirmasis „Knygų namelis”

Organizatorių nuotr.

Vasario 16-ąją Kauno Studentų skvere buvo atidarytas pirmasis „Knygų namelis“ – nedidelė miesto erdvėje integruota biblioteka, kurioje visi norintys galės palikti ir pasiimti knygas.

Knygų namelis jau nuo pirmos atidarymo dienos tapo daugelio Studentų skvero praeivių traukos centru, tad iniciatorės kviečia nepasikuklinti, priėjus arčiau pasižvalgyti ir drąsiai paieškoti sau mielos knygos ar palikti jau perskaitą.

Bibliotekos atsiradimą įkvėpė tarptautinės organizacijos „Little Free Library“ sukurtas principas – skatinant dalinimąsi ir bendruomeniškumą, žmonės viešai prieinamoje vietoje pasistato savitas, mažą namelį primenančias bibliotekas, kurių veiklą geriausiai apibūdina jų šūkis: „Padėk tai, ką jau perskaitei, ir pasiimk tai, ko dar neskaitei“. Vėliau nebūtina grąžinti tos pačios paimtos knygos, tačiau visi kviečiami prisidėti ir palikti ką nors nuo savęs, bendruomenės labui.

Visame pasaulyje „Little Free Library“ bibliotekų yra daugiau kaip 15 tūkstančių, Lietuvoje – apie dešimt. Daugelis jų įsikūrusios Vilniuje, tuo tarpu laikinojoje sostinėje tokia netradicinė biblioteka atsiras pirmą kartą.

Projekto Kaune sumanytojos, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) viešosios komunikacijos ketvirtakursės Indrė Levickytė ir Greta Rozenbergaitė, vietą „Knygų nameliui“ pasirinko neatsitiktinai – atgaivintą Studentų skverą jau pamėgo ne tik studentai, bet ir visi miestiečiai. Praėjusiais metais čia sutvarkytos grindinio plytelės, pašalinti seni, sudžiūvę medžiai, įrengta daugiau suoliukų.

„Labai džiaugėmės, kai Kauno miesto savivaldybė pritarė pasiūlymui erdvę tarp Vytauto Didžiojo ir Kauno technologijos universitetų pavadinti Studentų skveru. Tai įrodo, jog Kaunas neveltui vadinamas akademiniu miestu. Tarsi atsidėkodamos, studentų ir VDU bendruomenės vardu panorome kažką palikti šiam miestui, įspausti jame ir savo pėdsaką“, – pasakojo viena iš iniciatorių, I. Levickytė.

Studentės tiki, jog ši nedidelė biblioteka ne tik prisidės prie visuomenės švietimo, kultūros puoselėjimo Kaune, bet ir originaliai praturtins miesto atmosferą. Entuziastės pasakoja, jog žmonėms ši idėja kelia nuostabą. „Neretai „Little Free Library“ bibliotekos yra pavadinamos lesyklėlėmis, miesto baldais, knygų koplytėlėmis, mažaisiais knygų namais. Tikėtina, kad be palaikymo iš naujovių nebijančių žmonių tiek universitete, tiek savivaldybėje, mums nebūtų pavykę. Tačiau, kaip sakoma, jei labai nori, viskas įmanoma“, – mintimis dalinosi G. Rozenbergaitė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA