Zoologijos sodas neteko ilgaamžės begemotės | Kas vyksta Kaune

Zoologijos sodas neteko ilgaamžės begemotės

Archyvo nuotr.

Lietuvos zoologijos sodas ir jo darbuotojai pagarbiai atsisveikino su ilgaamže sodo gyventoja nykštukine begemote (Hexaprotodon liberiensis) vardu Vanda. Begemotė išėjo sulaukusi 36 metų amžiaus.

Paprastai šie begemotai nelaisvėje gyvena apie 35 – 55 metus, tačiau laisvėje jie retai sulaukia net ir tokio amžiaus. Begemotė Vanda gimė 1979 m., o į Lietuvos sodą ankeliavo 2005 m. iš DvurKralovo zoologijos sodo, Čekijoje. Šis Čekijos sodas pasaulyje gerai žinomas dėl savo aukštų pasiekimų sėkmingai veisiant Afrikos regiono gyvūniją.

Laukiniai gyvūnai zoologijos soduose dažnai išgyvena ilgiau nei laisvėje. Lietuvos zoologijos sodas – ne išimtis. Ilgaamžiškumo rekordininkais Lietuvos zoologijos sodo istorijoje tapo palšojo grifo (Gyps fulvus) patelė, išgyvenusi apie 50 metų, baltojo raganosio (Ceratotherium simum) patelė Furija – 39 m., pilkojo ruonio (Halichoerus grypus) patelė Roza – 36 m., bizono patelė Maina – 33 m. ir kt. Šiuo metu zoologijos sodo ilgo amžiaus rekordininkas yra turako (Tauraco corythaix buffoni) patinas, gyvenantis jau 26-tus metus, į zoologijos sodą atvykęs iš Menos (Ukraina) zoologijos sodo dar 1989 m., nors šios genties paukščiai nelaisvėje išgyvena 10 – 12 metų.

Ilgaamžių gyvūnų zoologijos sode yra ir daugiau. Zoologijos sodo internetinės svetainės lankytojai gali sužinoti šių gyvūnų amžių, kada ir iš kur jie atvyko į Kauno zoologijos sodą. Svetainėje taip pat skelbiami ir tokie gyvūnai, kuriuos jau po metų kitų bus galima taip pat vadinti „senjorais“.

Begemotė Vanda, jau būdama senjorė, nuolat džiugino lankytojus vasaros metu, šį gyvūną ypatingai mėgo sodą aplankantys vaikai. Begemotė yra atsivedusi du jauniklius – vienas iš jų, 2008 m. gimusi begemotukė vardu Coliukė iki šiol gyvena Lietuvos zoologijos sode.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA