Daugiabučių laiptinėse – sveikatai pavojingi užkratai | Kas vyksta Kaune

Daugiabučių laiptinėse – sveikatai pavojingi užkratai

R. Tenio nuotr.

Pirmą kartą Kaune buvo atlikti daugiabučių laiptinių tyrimai. Gauti rezultatai šokiruoja: laiptinėse pilna kirmėlių, grybų ir įvairių bakterijų.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) specialistai laikinojoje sostinėje pirmą kartą atliko daugiabučių namų mikrobiologinius ir parazitologinius tyrimus. Specialistai pasirinko atsitiktines daugiabučių namų laiptines Partizanų gatvėje, Savanorių bei Krėvės prospektuose. Tyrimo metu paimti mėginiai nuo lauko ir butų durų, rankenų, radiatorių, turėklų, palangių bei laiptų.

Atlikę tyrimus kai kuriose nevalomose laiptinėse, mikrobiologai aptiko didelį kiekį sveikatai kenksmingų enterobakterijų, pelėsinių grybų, kitų mikroorganizmų. Specialistai vienoje iš laiptinių rado ir parazitinių kirmėlių, liaudyje vadinamų spalinėmis.

Tyrimus atlikę darbuotojai pakraupę: gyventojai nesitvarko laiptinių dėl to rizikuoja užsikrėsti pavojingomis ligomis bei susilpninti imunitetą, mat per dieną laiptinėse pereina šimtai žmonių, kurie bakterijas gali užnešti į savo namus, o vėliau perduoti kitiems žmonėms. Ypatingai didelis pavojus kyla vaikų ir vyresnio amžiaus žmonių sveikatai.

Laiptinės nevalomos arba valomos netinkamai

Tyrimai parodė, jog Kauno gyventojai yra linkę numoti ranka į laiptinių valymą. Iš dešimties laiptinių šešios yra visiškai nevalomos, o kita dalis prižiūrimos, tačiau nepakankamai. Tyrimus atlikę specialistai pastebėjo, jog kai kuriuose aukštuose yra iškabinti gyventojų laiptinės valymo grafikai, tačiau vien šluota prabraukti pro laiptus neužtenka. Būtina, jog laiptinės būtų nuolat valomos šlapiuoju būdu bei naudojant chemines priemones.

„Klaidinga manyti, jog pavojingus užkratus galima išnaikinti periodiškai valant laiptines sausuoju būdu ar paprastu drėgnu skuduru. Net jei po tokios priežiūros jos atrodo švarios, dar nereiškia, kad taip yra iš tikrųjų. Kokybiškai išvalyti patalpas ir užtikrinti, kad jose nesiveistų parazitai, galima tik naudojant specialiąsias priemones“, – tikino aplinkos ir teritorijų priežiūros paslaugas teikiančios bendrovės „Mano aplinka“ direktorius M. Strigockis.

Nenori nei mokėti, nei patys valyti

Tokia sudėtinga situacija susidaro dėl to, jog daugiabučių namų gyventojai nenori papildomai mokėti už laiptinių valymą. Kaune vos 50 iš 1000 laiptinių prižiūri profesionalai., kai tuo tarpu Vilniuje, Klaipėdoje ar Šiauliuose laiptinės valomos kone trigubai dažniau. Priklausomai nuo laiptinės dydžio ir valymo dažnumo, paslaugų kaina vienam butui per mėnesį gali svyruoti apie 5-6 euro centus už kvadratinį metrą.

Visgi, jei gyventojai nenori mokėti už laiptinių valymą, gali tai daryti patys. Specialistai tikina, jog bent prabraukus šluoste, kuri yra išmirkyta acte, galima sumažinti tikimybę užsikrėsti įvairiomis žarnyno ligomis ir į namus įsileisti bakterijų. Tačiau gyventojai pastebi, jog kaimynams švara yra nė motais.

„Pas mus vien jauni gyvena ir nesugeba susitvarkyti. Jei barščius verda, tai nuo ketvirto aukšto iki pirmo visur prilašina. Aš seniau valydavau, bet dabar nebepajėgiu“, – kalbėjo Partizanų gatvėje gyvenanti senolė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA