Kontrolieriai Kauno autobusuose ir troleibusuose „zuikiams“ spirgina padus | Kas vyksta Kaune

Kontrolieriai Kauno autobusuose ir troleibusuose „zuikiams“ spirgina padus

Archyvo nuotr.

Bendrovės „Kauno autobusai“ darbuotojams, atsakingiems už keleivių kontrolę, vis didesnį susirūpinimą kelia augantis „zuikių“, t. y. be bilieto važiuojančių keleivių skaičius.

Praėjusių metų lapkričio viduryje keleivinio transporto kontrolės paslaugas pradėjusios teikti saugos tarnybos „Dorsimus“ kontrolieriai autobusuose ir troleibusuose kas savaitę pagauna nuo 25 iki 35 „zuikių“. Fiksuojamų pažeidimų skaičius auga kaip ant mielių: jei praėjusių metų gruodžio mėnesį pažeidėjams buvo surašyta 670 administracinės teisės pažeidimų (ATP) protokolų, tai šių metų sausį beveik visu šimtu daugiau – 773. Praėjusiais metais pažeidėjų buvo perpus mažiau: 2013 m. gruodžio mėnesį – 340, 2014 m. sausio mėnesį – 363.

Pasak vyresniosios kontrolės vadybininkės Romos Matulevičienės, pažeidimų tendencijos išlieka tos pačios: daugiausia ATP protokolų surašoma už važiavimą su lengvatiniu bilietu neturint asmens dokumentų, įrodančių teisę į transporto lengvatą. Iš gruodžio mėnesį nustatytų 670 pažeidėjų 32,4 proc. – už važiavimą su lengvatiniu elektroniniu bilietu (e. bilietas) nepateikus dokumentų, patvirtinančių lengvatą. Už tai numatoma bauda nuo 5 iki 11 eurų.

Tuo tarpu sausį į miesto autobusus ir troleibusus plūstelėjo keleiviai, važiuojantys be bilieto. Iš jų nemaža dalis e. bilietus turi įsigiję, tačiau dėl įvairių priežasčių nėra jų aktyvavę, o tai prilygsta važiavimui be bilieto. Kiti keleiviai neatkreipė dėmesio, kad jų e. bilieto kortelės galiojimo laikas pasibaigė sausio 1-ąją. Tokie bilietai nebegalioja nuo sausio 2-osios, būtina įsigyti naujas korteles. Taip padaryti galima visuose e. bilietų platinimo punktuose. Trečia grupė pažeidėjų naudojosi bilietais su nuolaidomis, nors tokios teisės neturėjo. Važiavimas be bilieto užtraukia baudą nuo 17 iki 28 eurų.

Tik trečdalis keleivių, pažeidusius važiavimo autobusuose ir troleibusuose tvarką, pripažįsta savo kaltę ir susimoka baudas. Didesnė dalis „zuikių“ ieško įvairiausių priežasčių ir pasiteisinimų, siekdami išvengti nuobaudos.

R. Matulevičienė vardija dažniausiai pasitaikančias keleivių klaidas, į kurias reikėtų atkreipti dėmesį: įsigiję bilietą, nepasitikrina, ar jis atitinka mokėjimo vertę; daugelis keleivių nekreipia dėmesio, ką rašo komposteris žymint elektroninio bilieto kortelę, nepasitikrina kortelės ir aktyvuojamo bilieto galiojimo datos, pateikia nebegaliojantį teisę į lengvatą suteikiantį dokumentą arba teigia, kad pamiršo jį pasiimti, naudojasi kito šeimos nario kortele su lengvata be teisės į ją, mokiniai, pirkdami vienkartinį bilietą, pasinaudoja didesne nei priklauso nuolaida.

Primename, kad jei pažeidimas padarytas pirmą kartą, pažeidėjui gali būti taikoma ATP kodekso 2601 straipsnio administracinis nurodymas, kuris leidžia sumokėti per 10 darbo dienų pusę minimalios baudos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA