Kaunietis ant namo sienų įamžina buvusius kaimynus | Kas vyksta Kaune

Kaunietis ant namo sienų įamžina buvusius kaimynus

R.Tenio nuotr.

Vienas kaunietis nusprendė originaliai suvienyti kaimynus ir ant namo sienų kuria ištisą gyventojų istoriją. Ant sienų menininkas piešia buvusius kaimynus, įmažina jų gyvenimo etapus. Ant sienų atsiduria ir įvairūs kiti piešiniai, kurie padaro kiemą itin jaukų ir kitokį nei yra visame likusiame mieste.

Kaune, Ožeškienės gatvėje po mažu atgimsta čia gyvenusių žmonių istorija. Kaunietis menininkas Vytenis Jakas pasakoja, jog buvo noras suvienyti kaimynus, tad menas yra abi tinkama forma tai padaryti. Menininkas tikina, jog išsakius savo idėją kaimynams, ją gyventojai noriai palaikė ir patys prisidėjo prie buvusių gyventojų paieškų, tam tikrų detalių kūrimo tam kad jų kiemas taptų išskirtinis. V. Jakas tikina, jog jau dabar į kiemelį užklysta turistai, o kai bus visos sienos nusėtos piešiniais, jų kiemas turėtų tapti vienas garsesnių kiemų, esančių miesto centre.

Katinas pakeitė kaimynų požiūrį

Ožeškienės gatvės 21-ojo namo gyventojas Vytenis pasakoja, jog seniau žmonės labai šiukšlindavo. Atliekų konteineris stovėjo kitame kiemo gale, tad visur pasklisdavo šiukšlės. Perstačius konteinerį arčiau gatvės, gyventojai vis tiek nesugebėdavo šiukšlių įmesti į konteinerį. Atsibodusi netvarka, paragino kaunieti į pagalbą pasitelkti meno priemones.

Priešais konteinerį buvo užmūrytas langas, tai V. Jakas susirado langines, jas pritvirtino prie sienos ir toje vietoje nupiešė pro langą stebintį katiną. Pats katinas nebuvo menininko fantazijos vaisius, mat jis perpiešė visai šalia ant lango tupėjusį kaimynų katiną. Tiesa, pieštinas katinas gavosi kiek storesnis, tačiau vis tiek išliko žavus, žaismingas bei stebintis visus namo gyventojus.

„Norėjau pakeisti gyventojų įpročius ir pagalvojau, kad meno pagalba tai galima padaryti. Ir vienas iš pirmųjų kūrinių, kuris atsirado ant sienos, tai katinas. Pirmiausia čia turėjo būti geltona spalva, kuri pakeistų emociją ir sukurtų kitokią aurą. Ir ką jūs manot, tai suveikė. Žmonės iš tiesų pradėjo mažiau šiukšlinti“, – kalbėjo dailininkas.

Katinėlis ant sienos nutūpė maždaug prieš pora metų, tačiau tai paskatino menininką veikti toliau. Šalia katino jau palikta maža vieta, kurioje atsiras šuns paveikslas, mat vienos šeimos augintinis nugaišo, tad paprašė šuns atvaizdą įamžinti ant sienos.

Žmonių likimai atsiduria ant namų sienų

Gatvės menininkas Vytenis Jakas pasakoja, jog praėjusiais metais ant kitos kieme esančios sienos atsirado, pajacas, kuris įamžina čia gyvenančių žmonių istorijas. Tik įėjus į bromą, ant sienų matomos nuotraukos, kuriose įamžinti čia gyvenę žmonės. Taip pat palikta naujų vietų, kuriose kaimynų portretai turėtų atsidurti jau pavasarį.

„Ir aš, ir namo gyventojai ieško, kas šiuose namuose gyveno ankščiau. Jau turime nemažai buvusių gyventojų nuotraukų ir istorijų. Manau, kad savo istorijos žinojimas ir jos įprasminimas gali suvienyti žmones“, – sakė V. Jakas.

Seniau šiuose namuose gyveno žydų šeimos, tačiau prasidėjus holokaustui, daugeliui teko palikti namus ir vykti į getus. Ne visi žmonės sugrįžo, tačiau žmonių istorijos liko kitų gyventojų atmintyje, todėl įamžinti buvusius gyventojus ant sienos yra puiki galimybė palaikyti istoriją gyvą.

Pats menininkas tikina, jog vieną nuotrauką perkelti ant sienos užtrunka ne taip jau ir ilgai. V. Jakas prisiminė, jog vieną portretą ant sienos nupiešė per dieną. Ilgiau trunka paruošti pačią sieną, kad portretas išliktų ilgam. Iš pradžių reikia nugruntuoti ir išlyginti sienos lopinėlį, o tik tada galima ant jo piešti. Gyventojas apgailestauja, jog į kiemą užklysta jaunuoliai ir apgadina nuotraukoms skirtas vietas, tad meniniai darbai užsitęsia.

Čarlis Čaplinas, matomas iš gatvės pusės, taip pat ne veltui. Menininkas tikina, jog Č. Čaplinas puikiai atspindi žydų istoriją, mat pats buvo žydas ir neturėjo namų, bet į viską sugebėjo žiūrėti su humoru. Nupieštas herojus taip pat ironiškai pašiepia užrašą ant įvažiavimo „Tik kiemo gyventojams“, mat, pasak kauniečio, šis kiemas niekada nebūna tik gyventojams, nes ypač darbo dienomis kiti miestiečiai užplūsta kiemą savais automobiliais. O ir meno kūrinių ateina pasižiūrėti vis daugiau kauniečių bei turistų iš kitų šalių.

Planuose – didieji piešiniai

Vytenis Jakas prisipažįsta, jog gatvės menas jam labai patinka. Ypač menininką žavi tokios vietos, kurios pačios padiktuoja, koks kūrinys turėtų ten atsirasti. „Įvietinimo“ menu savo darbus vadinantis kaunietis tikina, jog jei sulauks rėmimo, tai šį kiemą pavers įvairiapuse gyventojų istorija. Jau dabar ant namo sienų gula ne tik piešiniai. Atsiranda ir nėriniai, kurie tarsi parodo, jog čia yra tikrieji namai bei priduoda savotiško jaukumo.

V. Jakas tikina, jog gavus papildomų pinigų, ant namo sienų atsiras didieji piešiniai. Šiuo metu portretus ir mažus piešinius ant sienų perkelia už savo lėšas, tačiau nuomoti bokštelius ar pastolius vyras už savo pinigus nepajėgia, todėl lauks, kol prie idėjų įgyvendinimo prisidės ir kiti. Menininkas tikisi, jog gatvės meno populiarinimui pavyks pinigų gauti iš įvairių fondų. Kol kas kaunietis planuoja, jog kiti smulkieji meno darbai ant sienų atsiras jau šį pavasarį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA