Kauno sporto halė ir šalia esantis stadionas gali tapti dar vienu vaiduokliu mieste | Kas vyksta Kaune

Kauno sporto halė ir šalia esantis stadionas gali tapti dar vienu vaiduokliu mieste

Archyvo nuotr.

Kauno sporto halė buvo viena pirmųjų arenų Europoje ir septynis dešimtmečius pagrindiniu sporto ir kultūros centru mieste. Įspūdingiausias šalies sporto pergales menanti arena jau kelerius metus primiršta ir tik koncertai ar varžybos dar suburia miestiečius ir svečius. Sausakimšas minias surinkdavęs Kauno „Žalgiris“ persikėlė į naująją areną Nemuno saloje, todėl dažnam susidaro įspūdis, kad garsioji Kauno sporto halė užmigo žiemos miegu.

Nepaisant to, kad sporto halė yra techniškai modernizuota ir visiškai pritaikyta aukščiausio lygio komandinio sporto varžyboms – turi krepšinio parketą, rankinio dangą, ant kurios galima žaisti ir salės futbolą, prieš keletą metų sumontuotą naują vėdinimo sistemą ir pakeistus inžinerinius tinklus – daugelis miesto komandų neišgali susimokėti už sporto halės nuomą ir yra priverstos pasitraukti į mažesnes ir nepakankamai pritaikytas, tačiau pigesnes sporto erdves.

Buvęs ilgametis S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro direktorius, Lietuvos sporto universiteto tarybos narys Vytas Snarskis nuogąstauja, kad sporto centras išnaudojamas neefektyviai ir ilgainiui gali tapti dar vienu pastatu vaiduokliu. „Sporto centras, kaip anksčiau taip ir dabar, atlieka tą pačią funkciją, tačiau šią sporto erdvę būtų galima išnaudoti daug efektyviau. Dėl nepakankamo finansavimo iš Kauno miesto savivaldybės kai kurios varžybos ir projektai lieka neįgyvendinti,“– teigė V. Snarskis.

Rankinio komandos „Lūšis“ vadovas Artūras Katkevičius pasakoja, kad dėl lėšų stokos komanda turėjo pasitraukti iš Kauno sporto halės. „Pernai sportavome ir vykdėme varžybas sporto halėje, šiemet neturime tam pakankamai lėšų ir vis dar esame skolingi už praėjusius metus, tad sportuojame kitur. Mielai grįžtume į halę, ten yra tradicija, kita sporto dvasia, daug patogesnis privažiavimas, tačiau nenorime dar labiau bristi į skolas,“– sakė A. Katkevičius.

Moterų rankinio komandos Lietuvos rankinio federacijos prezidentas ir „ACME-Žalgiris“ vyr. treneris Antanas Skarbalius teigia, kad norėtų, jog reprezentuojančios Kauno miesto komandos turėtų galimybę nemokamai treniruotis ir žaisti visas rungtynes. „Tokia patirtis ir praktika yra taikoma visose Europos šalyse. Vietinė valdžia aprūpina klubus tokia galimybe. Studentai taip pat galėtų vykdyti varžybas, treniruotis nuo ryto iki vakaro. Taip sporto halė būtų panaudota pačiu efektyviausiai,“– mintimis dalijosi A. Skarbalius.

Pasak LSU tarybos nario V. Snarskio, pastačius naują areną, S. Dariaus ir S. Girėno sporto komplekso svarba miestui tikrai nesumažėjo. „Kaunui jis tikrai reikalingas, nes yra patogioje geografinėje vietoje, lengvai pasiekiamas visuomeniniu transportui ir, jeigu būtų efektyviau išnaudojamas, daugiau sportininkų ir miestiečių galėtų aktyviai sportuoti, ypač šaltuoju metų laiku – vykdyti įvairias sporto varžybas, taip pat neįgaliųjų ir senjorų“, – sakė buvęs ilgametis sporto komplekso vadovas.

Dar prastesnė padėtis šalia esančio stadiono, nes sumažėjus kultūrinių renginių skaičiui halėje, S. Dariaus ir S. Girėno sporto centras nebegali išlaikyti stadiono. „Nors stadionas ir pastatytas vėliau, tačiau yra gerokai prastesnės būklės, prieš keletą metų buvo iš dalies aptvarkytos tribūnos, tačiau jos nėra dengtos ir neatitinka stadionui keliamiems reikalavimams. Jei stadionas per artimiausius metus nebus rekonstruotas, jis pradės irti. Rekonstrukciniams darbams trukdo ne tik lėšų trūkumas, bet ir suteiktas istorijos paveldo statusas, kuris apsunkina ir pabrangina stadiono rekonstrukciją,“ – teigia V. Snarskis.

Jo manymu, situacija pasikeistų, jei Kauno miesto savivaldybė šiam sporto centrui skirtų daugiau dėmesio, o Lietuvos sporto universitetas taptų vienas iš juridinių savininkų: „Universitetas galėtų ir turėtų būti vienas iš juridinių savininkų, nes jie yra susiję ne tik geografiškai, bet ir istoriškai. Universitetas turi didžiulį potencialą sveikatinimo srityje, kurį galėtų išnaudoti būtent šiame sporto komplekse visų miestiečių labui,“ – įsitikinęs LSU tarybos narys.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA