8 mln. eurų – Įgulos bažnyčios, „Romuvos” ir „Tautos namų” atnaujinimui | Kas vyksta Kaune

8 mln. eurų – Įgulos bažnyčios, „Romuvos” ir „Tautos namų” atnaujinimui

Lauryno Zaveckio nuotr.

Nors dėl Europos Sąjungos (ES) lėšų įvairiems Kauno projektams reikia gerokai pakovoti, aiškėja, kad Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios atnaujinimui europinė parama bus skirta.

„2014-2020 metų ES finansinei perspektyvai esame pasiruošę labai rimtai. Nepaisant to, dėl kiekvieno projekto tenka pačiam važiuoti į ministerijas ir atskirai įrodinėti, įtikinėti ir, paprastai tariant, kovoti dėl Kauno. Kultūros ministerijos vadovai yra preliminariai patvirtinę, jog kultūros paveldo objektams Kaune bus skirta 8 mln. Lt europinių lėšų. Didžiausią šių lėšų dalį skirsime būtent Soborui. Likusios lėšos bus skirtos „Romuvos“ ir kultūros centro „Tautos namai“ atnaujinimui“, – pasakojo Kauno meras Andrius Kupčinskas.

„Kultūros ministerija šiuo metu nagrinėja Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios pritaikymo kultūrinei, turistinei ir socialinei edukacinei veiklai projekto pateiktus dokumentus. Tikimės, jog mums pavyks užsitikrinti finansavimą“, -teigė Kauno miesto savivaldybės Investicijų ir strateginio planavimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Sonata Senkienė.

Kartu su Laisvės alėja

Praėjusių metų pradžioje, siekiant pritraukti ES lėšas kultūros paveldo statusą turinčio objekto sutvarkymui, buvo įkurta viešoji įstaiga „Soboro projektai“. Pasak šios įstaigos direktoriaus, kunigo Artūro Kazlausko, būtina rekonstruoti ir bažnyčios išorę, ir jos vidų.

„Turime paruoštus priešprojektinius pasiūlymus. Kitą savaitę detalizuosime visų darbų eigą. Pirmiausią į vietą reikia atstatyti pastato pamatus, kurie yra apverktinos būklės. Stogas taip pat kiauras kaip rėtis – tai pirmieji du svarbiausieji darbai“, – sakė kunigas Artūras Kazlauskas, vadovaujantis pernai įsteigtai viešajai įstaigai „Soboro projektai“.

„Laisvės alėjos rekonstrukcija šįmet prasidės nuo atkarpos tarp Soboro ir A. Mickevičiaus gatvės. Tuo pačiu rekonstruosime ir Soborą supančią Nepriklausomybės aikštę. Todėl būtų labai prasminga ir logiška greta šių darbų atnaujinti ir patį Soborą“, – pabrėžė meras A. Kupčinskas.

Preliminariais skaičiavimais, Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios kapitalinis remontas gali kainuoti iki 10 mln. Lt.

Turtinga istorija

Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčia, kauniečių vis dar vadinama Soboru, pradėta statyti 1891 metų birželį ir baigta 1895 metais, o tų metų rugsėjo 19 d. konsekruota kaip stačiatikių šv. Petro ir Povilo katedra (soboras). 1919 m. soboras pripažintas valstybės nuosavybe, jis perduotas Kauno karinei įgulai ir tituluotas Šv. arkangelo Mykolo vardu.

Sovietmečiu bažnyčia buvo uždaryta ir nusiaubta. 1965 m. joje įkurta Dailės muziejaus vitražo ir skulptūrų galerija, kryžiai ant kupolų pakeisti vėjarodėmis. 1991 m. rugsėjo 17 d. šventovė grąžinta, jos kupoluose vėl iškelti kryžiai. 1992 m. čia vėl sugaudė varpai. 1993–1997 m. bažnyčia buvo renovuojama. 1996 m. paskirta LR kariuomenės Kauno įgulos reikmėms ir tapo Kauno Įgulos bažnyčia. 2009 m. baigta jos vargonų restauracija. Bažnyčia yra įtraukta į LR Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA