Žmonės susirūpino prieš savo motiną smurtaujančio kaimyno kėslais. Ar jų nuogąstavimai pagrįsti? | Kas vyksta Kaune

Žmonės susirūpino prieš savo motiną smurtaujančio kaimyno kėslais. Ar jų nuogąstavimai pagrįsti?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šį kartą teisinėje konsultacijoje – nerimo kupina situacija. Kaimynai nerimauja, kuo gali baigtis svaigalus vartojančio sūnaus smurtas prieš savo seną motiną? Žmonės įtaria, kad sūnus turi piktų kėslų, galbūt jis ketina užvaldyti motinai priklausantį turtą. Labiausiai baiminamasi, kad tai jis gali padaryti pačiu žiauriausiu būdu.

Kaimynų nuogąstavimus komentuoja advokatė Raimonda Kazlauskienė:

Kiekvieną diena galvoju apie kaimynės ir jos sūnaus santykius, kuriuos stebiu su siaubu; Pensininkė mama gyvena su savo sūnumi, kuris daug geria, triukšmauja, nuolat girtas trankosi, keikia savo seną mamą, galimai ją muša. Su kaimynėmis net pakalbame, kad jis gali ją dėl to butelio ir užmušti. Noriu paklausti: argi, jeigu sūnus užmuštų savo motiną, jis tikrai galėtų paveldėti jos butą?

Pačio blogiausio tikėtis ir laukti vis dėlto nereiktų, tačiau atsakydama į Jūsų klausimą noriu pasakyti, kad Lietuvos Respublikos 5.6 straipsnis aiškiai reglamentuoja asmenis, neturinčius teisės paveldėti, tai yra:

1. Neturi teisės paveldėti nei pagal įstatymą, nei pagal testamentą asmenys, kurie priešingais teisei tyčiniais veiksmais prieš palikėją, prieš kurį nors iš jo įpėdinių ar prieš testamente išreikštos palikėjo paskutinės valios įgyvendinimą sudarė teisinę padėtį, kad jie tampa įpėdiniais, jeigu teismo tvarka nustatytos šios aplinkybės:
1) tyčia atėmė palikėjui ar jo įpėdiniui gyvybę arba kėsinosi į šių asmenų gyvybę;
2) tyčia sudarė tokias sąlygas, kad palikėjas iki pat savo mirties neturėjo galimybės sudaryti testamento, jį panaikinti ar pakeisti;
3) apgaule, grasinimais, prievarta privertė palikėją sudaryti, pakeisti arba panaikinti sudarytą testamentą, privertė įpėdinį atsisakyti palikimo;
4) slėpė, klastojo ar sunaikino testamentą.

2. Įpėdinis nepraranda teisės paveldėti pagal šio straipsnio 1 dalies 3 ir 4 punktus, jeigu iki palikimo atsiradimo momento testamentas ar jo atitinkamos atskiros dalys nustojo galioti nepaisant įpėdinio veiksmų.

3. Nepaveldi pagal įstatymą tėvai po savo vaikų mirties, jeigu teismo sprendimu jų valdžia buvo apribota ir šis sprendimas palikimo atsiradimo momentu nebuvo pasibaigęs ar panaikintas

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA