Oficialu: Ž.Ilgauskas – jau ne Lietuvos pilietis | Kas vyksta Kaune

Oficialu: Ž.Ilgauskas – jau ne Lietuvos pilietis

delfi.lt 2015/01/12 15:14
NBA nuotr.

Pirmadienį iš 39-erių metų buvusio krepšininko, o dabar – Klivlando „Cavaliers“ vyriausiojo vadybininko Chriso Granto asistento Žydrūno Ilgausko oficialiai atimta Lietuvos pilietybė. Tokį įsakymą pasirašė LR vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

Tokiu būdu Ž. Ilgauskas, gyvenantis JAV ir turintys šios šalies pilietybę, neteko lietuviško paso. Tai DELFI pirmadienio popietę patvirtino S. Skvernelio atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Už tai, kad raštu Lietuvos ambasadai ar Migracijos departamentui nepranešė apie įgytą svetimos valstybės pilietybę, jam grėsė ir piniginė bauda iki 1 tūkst. 450 tūkst. eurų, tačiau jos nuspręsta neskirti.

Klivlande gyvenantis lietuvis su žmona augina du Lietuvoje įvaikintus vaikus.

Dukart NBA superfinaluose žaidusio, bet taip nė vieno aukso žiedo ir neiškovojusio Ž. Ilgausko 11-tu numeriu pažymėti marškinėliai 2014 m. kovo 8 d. buvo iškelti į Klivlando „Quicken Loans“ arenos palubes. Jis –tik trečias per visą istoriją taip pagerbtas europietis po kroato Draženo Petrovičiaus ir serbo Vlades Divaco.

1998 metais Niujorke vykusio NBA „Visų žvaigždžių savaitgalio“ rungtynėse tarp Rytų ir Vakarų konferencijos naujokų Ž. Ilgauskas įmetė 18 taškų (8/10 dvitaškiai) ir buvo pripažintas naudingiausiu mačo žaidėju (MVP), o jo vedama Rytų komanda triumfavo 85:80. Ž. Ilgauskas iki šiol buvo vieninteliu ne amerikiečiu, laimėjusiu šį titulą.

Kiek vėliau, 2003 ir 2005 metais, Ž. Ilgauskas jau dalyvavo ir pačiose NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynėse. Jei pirmoje dvikovoje Atlantoje mūsiškiui atiteko labiau epizodinis vaidmuo – jis žaidė tik 4 min. ir taškų nepelnė (0/1 dvitaškiai), o Rytai po dviejų pratęsimų pralaimėjo Vakarams 145:155, tai 2005-ais Denveryje lietuvis per 17 min. surinko 12 taškų (5/8 dvitaškiai) ir buvo vienas rezultatyviausių nugalėtojų gretose (125:115).

Prieš karjerą NBA Ž. Ilgauskas žaidė Lietuvoje – Kauno „Žalgiryje“ ir „Atlete“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA