Įvedus eurą – pigesni ir greitesni pavedimai ne tik į Lietuvą, bet ir Europos šalis | Kas vyksta Kaune

Įvedus eurą – pigesni ir greitesni pavedimai ne tik į Lietuvą, bet ir Europos šalis

Archyvo nuotr.

Nuo 2015 m. sausio 1 d. iki vietinių pervedimų lygio pinga tarptautiniai pervedimai eurais ir eurų įskaitymas į sąskaitas. Tai rodo visų Lietuvoje veikiančių komercinių bankų pateikiama informacija apie mokėjimo paslaugų įkainius įvedus eurą. Be to, vadinamųjų neskubių pervedimų bankų tarpuskaitos Lietuvoje vyks kas valandą.

„Visų bankų tarptautiniai pervedimai eurais nuo Naujųjų metų pinga iki vietinių pervedimų litais lygio. Daug pigiau bus galima pervesti ne vien į 18 dabartinių euro zonos valstybių narių, bet ir į visos Europos ekonominės erdvės (EEE) šalis, taigi, ir į Norvegiją, Islandiją ir Lichtenšteiną“, – teigia Marius Jurgilas, Lietuvos banko valdybos narys.

Remiantis komercinių bankų pateikta informacija, internetu inicijuoti neskubūs pervedimai į Lietuvoje ar kitose EEE šalyse veikiančius bankus nuo sausio 1 d. kainuos nuo 0,23 iki 0,43 EUR. Palyginimui: šiuo metu tarptautinis pervedimas eurais internetu dažniausiai kainuoja 40 litų, kai kuriais atvejais įkainis siekia ir 60 litų.

Tarptautinių pervedimų eurais įkainiams turės įtakos ES reglamentas, nustatantis, kad tarptautiniai mokėjimai eurais negali kainuoti brangiau nei analogiški vietiniai mokėjimai.

Įsivedus eurą reikalavimai turės įtakos ir lėšų įskaitymo mokesčiams, tad ir tarptautiniai įskaitymai už pavedimus eurais į Lietuvos bankuose esančias sąskaitas turės pigti iki vietinių įskaitymo mokesčių lygio. Bankai nurodė dažniausiai taikysiantis 0,35 EUR mokestį. Šiuo metu įkainis už lėšų eurais įskaitymą į bankų sąskaitas Lietuvoje iš EEE šalių bankuose svyruoja nuo 5 iki 30 litų.

„Po euro įvedimo keliomis dešimtimis kartų pingančios tarptautinių pervedimų ir lėšų įskaitymo paslaugos yra gera žinia Lietuvos šeimoms, gaunančioms lėšų pervedimų iš giminaičių užsienyje ir kitose šalyse studijuojančių studentų tėvams, siunčiantiems lėšų jų studijoms. Be to, tai aktualu ir dėl darbo pajamų, jeigu Lietuvos piliečiams darbo užmokestį į lietuviško banko sąskaitą moka užsienio įmonės eurais arba Lietuvos įmonės moka eurais darbuotojams EEE šalyse“, – sako M. Jurgilas.

Pasak jo, pingantys įkainiai už tarptautinius pervedimus eurais padės sutaupyti ir Lietuvos vartotojams įsigyjant pirkinių iš užsienio ir už juos mokant pavedimu.

Lietuvos banko vertinimu, tarptautinių atsiskaitymų eurais įkainių sumažėjimas iki galiojančių vietinių mokėjimų įkainių šalyje veikiančiuose bankuose leis gyventojams ir įmonėms sutaupyti iki 0,06 % BVP. 2015 m. ši suma sudarytų 80 mln. Lt. (23 mln. EUR).

Lietuvos banko statistikos duomenimis, asmeniniai pervedimai ir iš Lietuvos į užsienį, ir iš užsienio į Lietuvą kasmet didėja. Pagal mokėjimų balanso duomenis, 2013 m. privačių asmenų perlaidos į Lietuvą sudarė 5,3 mlrd. Lt, pirmąjį tų metų pusmetį – 2,2 mlrd. Lt, o per 2014 m. pirmąjį pusmetį 2,7 mlrd. Lt.

Per 2014 m. tris ketvirčius tarptautinių mokėjimų, tarp kurių dominuoja mokėjimai eurais, skaičius, palyginti su 2013 m. trijų ketvirčių duomenimis, padidėjo 16 %.

Be to, 2013 m. iš užsienio gauta 585,1 mln. Lt, o per 2014 m. pirmąjį pusmetį – apie 189,9 mln. Lt darbo pajamų. Tai nebūtinai buvo vien pajamos, gautos eurais, bet į šią statistiką, be kita ko, įskaitytos pajamos, kurias gauna ar persiunčia (arba parsiveža) Lietuvos piliečiai darbininkai, dirbantys sezoninius darbus arba dirbantys kitose šalyse trumpiau kaip metus.

Nuo Naujųjų metų atsiskaitymams eurais pritaikius Lietuvos banko mažmeninių mokėjimų sistemą, kurios dalyviai – visi šalyje veikiantys bankai, Lietuvos centrinė kredito unija ir kelios nepriklausomos kredito unijos, išplėstas ir jos funkcionalumas, suteiksiantis vartotojams naujų galimybių. Pirmiausia – tai gerokai dažnesnis mokėjimų atlikimas. Vietoj dabartinių keturių tarpuskaitų per dieną jos vyks kas valandą 9 kartus per dieną.

„Klientų paprastų mokėjimų eurais nurodymų įvykdymas kas valandą gerokai sumažins brangesnių skubių pervedimų poreikį“, – sako M. Jurgilas.

Be to, nuo 2015 m. sausio 1 d. mažmeninių mokėjimų sistema veiks iki 17 val., todėl net ir 16 val. mokėjimo paslaugų teikėjui elektroniniu būdu pateikti pavedimai gali būti įvykdyti tą pačią dieną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA