Kaune pradeda veikti taksi, vežantis už 5 litus | Kas vyksta Kaune

Kaune pradeda veikti taksi, vežantis už 5 litus

Kas vyksta Kaune nuotr.

Už kelių dienų į gatves išriedės „Socialinis taksi“. Už simbolinę kainą žmonės, turintys negalią, galės patekti į įvairias viešąsias erdves. Mobilumą mieste pagerins ne tik pati transporto priemonė, o ir vairuotojai, mat jie ne tik pristatys keleivį, bet taip pat ir padės jam patekti į įvairias patalpas.

[galerija kiek=”16″]

Jau porą metų „Socialinio taksi“ projektas sėkmingai veikia Vilniuje ir Klaipėdoje. Kol kas yra vos keturi automobiliai, tačiau ateityje planuojama, jog projektas plėsis, nes tam jaučiamas itin didelis poreikis. Projekto iniciatoriai tikina, jog šią akimirką vienam automobiliui tenka apie 15 iškvietimų per dieną.

„Žmonės turi prisiregistruoti prie socialinio taksi sistemos ir tada rezervuoti laiką ir vietą, kur važiuos. Vairuotojas ne tik vietos paima neįgalų žmogų, bet taip pat padeda jam užkilti laiptais ar patekti į patalpą, kuri nėra pritaikyta atvažiuoti su vežimėliu. Kadangi žmonės yra užsiregistravę, palaipsniui mes juos pradedame pažinti, tad jau žinome, kokios pagalbos žmogui reikia ir kiek laiko užtruksime“, – kalbėjo Nacionalinio socialinės integracijos instituto programų vadovas Arūnas Survila.

Į Kauną suvažiuoja nemažai studentų, turinčių negalią. Vienas iš projekto partnerių dėl to tapo Vytauto Didžiojo universitetas, lyginant su kitais šalies universitetais, čia studijuoja daugiausiai neįgalių žmonių. Vilnietė Agniežka pati dėl negalios pasirinko studijas Kaune, tačiau prisipažįsta, jog judėti mieste yra sunku.

„Aš nuo gimimo sėdžiu vežimėlyje, nežinau, ką reiškia vaikščioti. Čia gyvenu keturis mėnesius, esu aktyvi, tačiau Kaune su laisvu judėjimu yra prasti reikalai. Mes dažnai esame neįleidžiami į kavines, tiesiog atšaunama, jog mes kliudome išstatytus stalus. Manau, kad Kaune ši paslauga tikrai bus populiari, nes leis daugiau pamatyti. Be to, „Socialinio taksi“ vairuotojas tave pristato į vietą, o ne palieką gatvėje vieną, nes ne visi žmonės nori padėti“, – kalbėjo negalią turinti mergina.

„Socialinis taksi“ – tai Nacionalinio socialinės integracijos instituto inicijuojama ir įgyvendinama programa. Jos tikslas – nevaržomas žmonių su negalia mobilumas dirbant, mokantis, bendraujant ir įsitraukiant į aktyvų socialinį ir kultūrinį gyvenimą. Už simbolinį 5 litų mokestį keleiviai galės nevaržomai judėti visame mieste. Planuojama, jog automobiliai, pritaikyti vežti neįgalųjį asmenį, į Kauno gatves išvažiuos iškart po Šv. Kalėdų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA