Pyplių piliakalnis – vieta tiek vaizdais pasigrožėti, tiek žemelę patyrinėti | Kas vyksta Kaune

Pyplių piliakalnis – vieta tiek vaizdais pasigrožėti, tiek žemelę patyrinėti

R. Tenio nuotr.

Pyplių piliakalnis – archeologinis paminklas, leidžiantis į Nemuną pažvelgti iš aukštai. Kairiajame Nemuno krante stūksantis kalnas traukia turistus ne tik atsiveriančiais gražiais vaizdais. Čia vis dažniau apsilanko ir mokslininkai, tyrinėjantys senovės vingius.

Pyplių piliakalnis pasiekiamas iš plento Kaunas–Zapyškis–Šakiai, pasukus į Kačerginę iš šio plento miško pradžioje, į dešinę šiaurės rytų kryptimi, lauko keliuku 1 km, pravažiavus 2 sodybas dešinėje (ties antrąja kelias praeina visai šalia tvarto). Pavažiavus dar 300 metrų, prieš akis išlenda šis kalnas.

Tai labai smagi vieta pasivaikščiojimui, mat yra įrengti mediniai laiptukai, vedantys į patį piliakalnio viršų. O viršuje atsiveria įspūdingi vaizdai. Tiek galybę rodantis Nemunas, tiek praeitį menantys Raudondvario bokštai iš šios vietos atsiveria lyg ant delno.

Legendos pasakoja, jog ant Pyplių piliakalnio seniau klajodavo daug negerų ugnelių. Kiti tiki, jog piliakalnyje kažkas užkasė puodą su pinigais, tačiau ieškoti lobių nepatariama, mat radusiajam gresia nelaimės.

Visgi, nors išmintis byloja, jog nevalia Pyplių piliakalnio kasinėti, mokslininkai vis dažniau aplanko šią vietą. Istorikai čia randa kryžiuočių laikus menančių daiktų. Istorikai Z.Ivinskis ir K.Paunksnis spėjo, jog ant šio piliakalnio stovėjo kryžiuočių 1336 metais sunaikinta Pilėnų pilis.

Kauno rajono savivaldybė

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA