Kaune atlikta unikali čiurnos sąnario operacija | Kas vyksta Kaune

Kaune atlikta unikali čiurnos sąnario operacija

Organizatorių nuotr.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius, Kauno klinikų ortopedas traumatologas ir Lietuvos krepšinio rinktinės gydytojas Rimtautas Gudas į čiurnos sąnario kremzlės defektą be pjūvių endoskopiškai įsodino išmaniąją membraną. Jau kitą dieną 29-erių kaunietė išvyko namo. Ši operacija atlikta pirmąkart Lietuvoje.

Išskirtinės artroskopinės operacijos metu buvo įvertinta pažeista čiurnos sąnario kremzlė, pašalintos negyvos kremzlės dalys, o į defekto vietą įsodinta sąnario kremzlės struktūrinė membrana, kurią prie sveikos kremzlės kraštų gydytojas priklijavo fibrino klijais bei specialiais siūlais, išlaikančiais membranos stabilumą jai įaugant į sveiką kremzlę.

Prof. R. Gudo operuota Neringa Križiūtė į Kauno klinikų medikus kreipėsi patyrusi sąnario kremzlės pažeidimą. Skausmą jauna moteris kentė daugiau nei pusmetį. „Negalėjau ilgai vaikščioti, bėgioti ar atlikti fizinių pratimų. Tačiau po šios operacijos esu labai laiminga. Mano būklė tik sparčiai gerėja. Jau galiu priminti ir vaikščioti be ramentų ir anksčiau kankinusio skausmo. Esu labai dėkinga šiam profesionaliam gydytojui už išvadavimą nuo skausmo bei nuoširdų rūpestį“, – kalbėjo pacientė.

Anot žinomo gydytojo, kol pažeistas tik sąnario kremzlės sluoksnis, o po ja esantis kaulas dar sveikas, sąnarį dar galima išgelbėti. Šiuo tikslu yra atliekamos minimaliai invazines sąnario kremzlės rekonstrukcijos.

Daugeliui žmonių, kuriems nusidėvi kremzlės ir pradeda kamuoti dideli sąnarių skausmai, tenka atlikti kelio sąnario endoprotezavimo operacijas. „Kremzlėse nėra kraujagyslių, nervų, todėl jai įtrūkus, žmogus nieko nejaučia, tik kai tas pažeidimas didėja, sąnariai lieka be apsauginio sluoksnio, prasideda skausmai, sąnario nestabilumo jausmas“, – paaiškino LSMU profesorius R. Gudas.

Kauno klinikos, kaip ir kitos gydymo įstaigos, membraną turi pirkti. Atsižvelgiant į kremzlės pažeidimo plotą, membrana kainuoja 2500–4000 litų. Kol kas Lietuvos gydymo įstaigoms šios operacijos yra nuostolingos, nes dauguma gydymui skiriamų lėšų turi būti išleidžiamos kitoms-būtiniausioms gydymo priemonėms. Daugeliui pacientų išeitimi turėtų tapti šiuo metu LSMU mokslininkų ir medikų kuriama lietuviška membrana.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA