Legendinė ūkinių prekių parduotuvė „Buitis“ virto verslo centru | Kas vyksta Kaune

Legendinė ūkinių prekių parduotuvė „Buitis“ virto verslo centru

Fotomonatažas / R. Tenio nuotr.

Vytauto prospekte 32-ąjį pastatą kauniečiai mena jau 45-erius metus. Seniau čia buvo įsikūrusi ūkinių prekių parduotuvė „Buitis“, į kurią atkeliaudavo žmonės net iš rajono. Dabar šioje vieta kauniečius vilioja įsikūręs prekybos centras, kuriame, ko gero, pasirinkimas didesnis, nei buvo anuomet visame Kaune. Taip pat šiame pastate yra verslo centras.

Istorikas Mantas Daukšas pasakoja, jog parduotuvės „Buitis“ pastatas pastatytas 1969 metais. Pagal architekto Vytauto Dičiaus projektą (inž. Č. Stankevičius), jame turėjo įsikurti baldų parduotuvės. Nors ir pastatytas pagal visas to meto tendencijas, minėtas pastatas susilaukė ir kritikos. Pavyzdžiui, F. Bielinskis anuomet rašė: „Neseniai Vytauto prospekte atsirado dar vienas neišraiškingas, ypač iš Liudo Giros(dabar Bažnyčios g.) gatvės pusės, baldų parduotuvės pramoninės išvaizdos pastatas“.

Nors pastatas neatrodė labai modernus ar labai išsiskiriantis iš to laikmečio konteksto, visgi, jis gyventojams buvo ganėtinai reikšmingas. Kadangi parduotuvė buvo pačioje autobusų stotyje, čia įsigyti įvairių prekių buvo patogu. Į „Buitį“ atvykdavo ir gyventojai iš Kauno rajono.

„Kalbant apie prekių asortimentą sovietmečiu, tai jis buvo apgailėtinai skurdus. Visur vyravo taip vadinamas „blato“ principas, kai norimą įsigyti kiek vertingesnį daiktą, buvo galima gauti tik pažįstamų pardavėjų dėka. Ne išimtis ir mūsų aprašoma parduotuvė. Todėl apie populiariausias „Buities“ prekes galima pasakyti trumpai – populiariausios buvo tos prekės, kurios išvis buvo parduotuvėje“, – sakė M. Daukšas.

Sunku įsivaizduoti, jog tarybiniais laikais buvo nedidelis prekių pasirinkimas. Dabar šiame pastate yra įsikūręs prekybos centras, kuris siūlo tokį prekių asortimentą, koks, ko gero, anuomet nebuvo visame mieste. Žinoma, seniau ir pats prekybos centrų tinklas Kaune buvo gerokai mažesnis nei šiais laikais. Tad gyventojai žinojo, kad konkrečią prekę ar daiktą gali įsigyti (žinoma, jei nusišypsos laimė ir atstovėjus kelias valandas eilėje, dar bus prekyboje norimas daiktas) būtent konkrečioje parduotuvėje. Kadangi, tai žinojo visas miestas, tad ir susidarydavo nemenkos eilės.

Nepriklausomybės laikais „Buitis“ buvo prižiūrima prastai, kol galiausiai verslininkai čia įkūrė verslo centrą. Pirmame aukšte čia patogiai įsikomponavo žinomas prekybos centras.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA