Kaip senoji „Orbita“ virto banku | Kas vyksta Kaune

Kaip senoji „Orbita“ virto banku

Fotomontažas / R. Tenio nuotr.

Ko gero, visi žino pastatą, esantį Laisvės alėjos ir Maironio gatvės sankirtoje. Kas iš senų laikų prisimena garsiąją kavinę, kas dabar užsuka atlikti kasdienių veiksmų į čia įsikūrusį banką. Istorija mena, jog šis pastatas ilgąjį gyvavimo laikotarpį teikė įvairias paslaugas kauniečiams.

Istorikas Mantas Daukšas portalui „Kas vyksta Kaune“ pasakojo, jog nuo pat didingo pastato pastatymo, jis tarnauja kaip įvairių paslaugų vieta. XIX-to amžiaus pabaigoje pirklienė Lidija Vitkind, pagal antrą santuoką – Rabinovič, paveldėjo sklypą ir pastatus, kuriuose veikė fotografijos ateljė, bajoro Aleksandro Perkausko cukrainė ir šokolado bei pyragaičių dirbtuvė.

Įžengus į XX-ąjį amžių, antrame aukšte pradėjo veikti kinas „Palas“. Po kelerių metų pristatytas trečiasis aukštas, kuriame įrengti butai.

„Iš trumpos pastato paskirties aprašymo matosi, jog šis pastatas nuo pat sklypo paveldėjimo 1897 m. iki jo nacionalizacijos per pirmą sovietinę okupaciją 1940 m. priklausė žydų kilmės asmenims. Išimtimi galėtume laikyti tik bajorą A. Perkauską, kuriam priklausė šio pastato dalis. Kalbant apie pastato paskirtį, jame, kiek leidžia teigti rasta informacija, praktiškai visada buvo vykdoma su klientų aptarnavimu susijusi veikla- kavinės, užkandinės, kino teatras“, – tikino istorikas.

„Orbitos“ gyvavimo laikotarpis

Vyresniosios kartos atstovai puikiai prisimena šioje vietoje veikusią legendinę kavinę „Orbita“. Nuo 1940-ųjų duris atvėrusi kavinė sulaukdavo įvairių svečių vizitų. Šią vietą kauniečiai pamėgo dėl to, jog Prekybos valdybos viršininkės Valerijos Urmonienės žodžiais tariant, tai buvo pirmasis Lietuvoje ir Sąjungoje naktinis baras „su programa“.

„Programoje dalyvavo tada dar tik šokęs, o dabar Maskvoje ir dainuojantis Borisas Moisejevas, dainininkė Janina Miščiukaitė, pianistas Michailas Kanzeris. Su pastaruoju, dabar Izraelyje gyvenančiu, muzikantu V. Urmonienė septintajame dešimtmetyje rengė planą, kaip Laisvės alėjoje įrengti muzikos liniją – sujungti “Orbitą” ir kitus alėjos barus vietinio radijo laidais“, – pasakojo M. Daukšas.

Anot istoriko, kiekviena to meto vieta turėjo savo legendą. Viena iš „orbitos“ legendų buvo ta, jog skulptorius J. Ruzgas, kuris savo darbais papuošė kavinės interjerą, jos rūsyje uždaruose vakaruose partiniams bosams rodė savo nufilmuotus aktus.

Tačiau didingi „Orbitos“ laikai baigėsi. Šioje vietoje įsikūrė bankas, kuriame vyrauja tvarka.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA