Atgimsta istorinis karys | Kas vyksta Kaune

Atgimsta istorinis karys

Kaunas.lt nuotr.

250 kilogramų – tiek svers šiuo metu kalvio Jono Malinausko dirbtuvėse atgimstanti istorinė Kario skulptūra. 2,7 m. aukščio iš vario lakštų nukaldinta kario skulptūra iki kitų metų Vasario 16-osios bus sugrąžinta į Vytauto Didžiojo Karo muziejaus kariliono bokštą.

„Varinė Kario skulptūra bus tuščiavidurė kaip ir Vytauto Didžiojo, kuriam skirtas paminklas stovi šalia miesto savivaldybės. Šarvus kalu pagal skulptoriaus Juozo Šlivinsko modelį. Dalis šarvų jau nukalta“, – teigė kalvis J. Malinauskas.

Už legendinį krepšininką Arvydą Sabonį pusmetriu aukštesnė skulptūra Aleksote esančiose dirbtuvėse kaldinama iš vario lakštų. Darbai taip pat vyksta ir kariliono bokšte, kur jau paruoštas nišos sutvarkymo projektas, kurioje ir stovės Karys. Visus darbus ketinama užbaigti iki metų pabaigos.

Pasak Kario skulptūros darbus prižiūrinčio „Kauno projektavimo restauravimo ir statybos instituto“ vadovo Raimondo Bridikio, skulptūra iš vidaus bus padengta nerūdijančiu plienu, tad varinis Karys kariliono bokšte stovės ilgus dešimtmečius.

„Šią skulptūrą į kariliono bokštą tikimės sugražinti iki kitų metų Vasario-16-osios. Tarpukariu bokštą puošusiai skulptūrai atstatyti reikia apie 90 tūkst. Lt. Šiuo metu paaukota suma viršija 25 tūkst. Lt. Noriu padėkoti visiems geros valios žmonėms, jau prisidėjusiems ar dar prisidėsiantiems prie šios kilnios iniciatyvos“, – pabrėžė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

„Visi darbai vyksta pagal grafiką“, – teigė Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjo pavaduotojas Zenonas Girčys.

Kauno miesto vadovų siekį į Vytauto Didžiojo Karo muziejaus kariliono bokštą sugrąžinti Kario skulptūrą palaiko ir Lietuvos kariuomenės vadas gen. maj. Jonas Vytautas Žukas. Vytauto Didžiojo Karo muziejaus kariliono bokštas 1937 m. buvo sujungtas su pagrindiniu muziejaus pastatu. Pastačius bokštą, į jame paruoštą nišą 1938 m. buvo pastatyta jauno skulptoriaus Juozo Mikėno sukurta Kario („Riterio”) skulptūra.

Skulptūros liejimui buvo nuspręsta panaudoti nepriklausomybės kovų laukuose surinktas žalvarines šovinių gilzes. Jų neužteko, todėl iš intendantūros sandėlių buvo skirta dar 1700 kg žalvario gilzių. 1942 m. vokiečių okupantai skulptūrą nuvertė ir sunaikino.

Prisijungti prie šios gražios iniciatyvos ir paaukoti lėšų Kario skulptūros atstatymo darbams gali visi norintys. Sąskaitos nr. – LT59 4010 0425 0038 8593, AB DNB Bankas. Gavėjas: Kauno miesto savivaldybės administracija. Mokėjimo paskirtyje įrašykite „Kario skulptūrai”.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA