Naujas VDU garbės daktaras E.Lucasas: V.Putinas sunaikinęs Baltijos šalis, sunaikintų ir NATO | Kas vyksta Kaune

Naujas VDU garbės daktaras E.Lucasas: V.Putinas sunaikinęs Baltijos šalis, sunaikintų ir NATO

J.Petronio nuotr.

Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) suteikė garbės daktaro vardą Edwardui Lucasui, ilgamečiui Rytų Europos ir ekonomikos apžvalgininkui, energetinio saugumo, šnipinėjimo ir kitas temas nagrinėjančiam analitikui, britų savaitraščio „The Economist“ vyresniajam redaktoriui.

E. Lucasui VDU garbės daktaro vardo regalijas įteikė universiteto rektorius prof. Zigmas Lydeka iškilmingo Senato posėdžio metu. Garbės daktaro vardas E. Lucasui suteiktas už reikšmingą indėlį puoselėjant laisvės, demokratijos, teisingumo, solidarumo vertybes ir už Lietuvos valstybės raidos pristatymą tarptautinių įvykių kontekste.

Pasak VDU rektoriaus, E. Lucasas yra mūsų šalies draugas nuo pat nepriklausomybės atkūrimo ir Lietuvos ambasadorius pasaulyje plačiąja prasme. „Universiteto bendruomenė džiaugiasi galėdama į savo gretas priimti žmogų, kurio aktyvi tarptautinė veikla, moralinės vertybės įkvepia akademinę jaunuomenę siekti pažinimo ir kilnių tikslų“, – sakė prof. Z. Lydeka.

Lietuvos draugas ir demokratinių idėjų gynėjas

Senato posėdžio metu sveikinimo žodį tarė ir prezidentas Valdas Adamkus, kuris džiaugėsi, jog E. Lucasui suteiktas būtent VDU socialinių mokslų garbės daktaro vardas. „Vytauto Didžiojo universitetą laikau nepriklausomu mokslo lopšiu, kuriame drąsiai ginamos demokratinės idėjos. Tą patį daro ir E. Lucasas – atvirai savo žodžiu prasiskverbia pro buvusią, mano manymu dar beegzistuojančią, geležinę uždangą ir kovoja už demokratiją“, – kalbėjo V. Adamkus.

Pasak Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos Jungtinių Tautų, tarptautinių organizacijų ir žmogaus teisių departamento direktoriaus, ambasadoriaus dr. Oskaro Jusiaus, Lietuvos diplomatinis korpusas dažnai konsultuojasi su Edwardu Lucasu įvairiais užsienio politikos klausimais: „Jo vertingi patarimai ir konsultacijos ne kartą yra pravertusios, tikiuosi bendradarbiavimo bei paramos ir ateityje“, – viliasi ambasadorius.

VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekanas prof. Šarūnas Liekis pabrėžė, kad E. Lucasas nagrinėjo ir rašė apie centrinę Europą ir jos politinę situaciją daugiau kaip dvidešimtmetį ir visą šį laikotarpį nevengė griežtos režimų kritikos. „Jo tapimas VDU garbės daktaru mūsų studentams suteiks galimybę dažniau apsilankyti svečio paskaitose ir gyvai diskutuoti apie dabartines problemas, su kuriomis susiduria Europa“, – teigia dekanas.

Dėl laisvės Lietuvai reikia kovoti ir toliau

Iškilmių metu gausiai susirinkusiai universiteto bendruomenei ir žiniasklaidai E. Lucasas skaitė viešą paskaitą „Lietuvos pamokos“ („Lithuanian Lessons“), kurioje kalbėjo apie mūsų šalies patirtis ir jų naudą Vakarų pasauliui bei jam asmeniškai. E. Lucaso manymu, Lietuva yra nedidelė šalis, tačiau ne kartą įrodė, kad moka už save pakovoti. Nepaisant to, jai vis dar tai tenka daryti. Pastaruoju metu, E. Lucaso nuomone, Lietuva yra tarsi fronto linija tarp Vakarų ir Rusijos: „Norite to ar ne, bet jūsų šalis dalyvauja šnipinėjimo kare, nes rusams ir baltarusiams Lietuva įdomi tuo, kad per ją galima prieiti prie Vakarų organizacijų ir struktūrų. Šnipus ypač domina Europos Sąjungos ir NATO organizacijos“, – sakė E. Lucasas.

VDU garbės daktaras E. Lucasas sako, kad nuo 1991 metų Lietuva ir kitos Baltijos šalys ne tik tapo laisvos, bet pasikeitė ir tobulėja toliau, pavyzdžiui, lyginant su Bulgarija ar Rumunija. „Lietuva turi aiškią šalies idėją ir jos nebijo siekti ir deklaruoti pasauliui. Džiaugiuosi, kad jūsų šalis netrypčioja vienoje vietoje“, – mano žurnalistas.

Analitikas teigia, kad Lietuva jau daugiau kaip dvidešimtmetį gyvena kaip laisva valstybė, tačiau pastaruoju metu V. Putino rodoma politika Ukrainos atžvilgiu turėtų būti signalas mūsų šaliai, jog laisvė nėra garantas: „Labai baiminuosi, kad V. Putinas bandys ką nors padaryti Baltijos šalyse, nes jis supranta, kad sunaikinęs NATO patikimumą Baltijos šalyse, sunaikintų NATO, ir tai jį labai vilioja“, – ne kartą yra teigęs savaitraščio „The Economist“ redaktorius.

Apžvalgininko manymu, Lietuvai Ukraina turi būti pavyzdys, kad panaši situacija gali pasikartoti ir mūsų šalyje: „Reikia nepanikuoti, bet būti pasirengus galimai atakai. Reikia žinoti, ką ir kaip reiktų daryti tokiu atveju“, – teigia E. Lucasas.

E. Lucaso įžvalgios analitinės publikacijos apie posovietines šalis ne kartą atliko esminį vaidmenį nušviečiant šio regiono problemas Vakaruose. Jo darbai nagrinėja sovietines ir posovietines antidemokratines veiklas, propagandą ir kitus klausimus, kurie aktualūs Lietuvai ir kitoms regiono valstybėms. Žurnalistas ne kartą yra pabrėžęs, kad Vakarai padarė klaidą nekreipdami dėmesio į Rytų Europos nerimavimus dėl Rusijos veiksmų ir ragina Rytų Europą ir Vakarus būti vieningiems prieš Rusijos vykdoma agresyvią ir nedemokratišką politiką.

Baigdamas skaityti paskaitą, E. Lucasas prisipažino, kad jį domina visos Europos politika, tačiau Lietuva ir Kaunas, į kurį dažnai atvažiuoja, jo širdyje užima ypatingą vietą, todėl tapimas VDU garbės daktaru jį dar labiau suartina ir įpareigoja prisidėti prie bendrų tikslų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA