Surengto reido Kauno statybose rezultatai: nelegalūs ir galimai išgėrę darbuotojai | Kas vyksta Kaune

Surengto reido Kauno statybose rezultatai: nelegalūs ir galimai išgėrę darbuotojai

R. Tenio nuotr.

Statybų darbų vadovai vis dar nesirūpina darbuotojų saugumu ir leidžia į darbus kibti neblaiviems asmenims bei tiems, kurie statybų aikštelėje sukiojasi nelegaliai. Tik pradėjus šiandieninį reidą, buvo aptikta darbo pažeidimų, kurie užtrauks darbų vadovams nemenkas baudas.

Šį rytą Valstybinė mokesčių inspekcija kartu su Darbo inspekcija pradėjo reidą po statybos vietas. Reido tikslas – surinkti informaciją apie nelegaliai ar neteisėtai dirbančius asmenis pagal verslo liudijimus. Pasirinktas būtent statybų sektorius, nes jame paprastai randama daugiausiai darbo pažeidimų.

Tarp pažeidėjų – nepilnametis

Pirmasis inspektorių taškas – Šilainiai ir čia statomas daugiabutis. Atvykus į vietą, paaiškėjo, jog daugiabučio teritorijoje nelegaliai darbuojasi du asmenys. Rangovas tikino, jog tai nėra jų žmonės ir ką jie veikia aikštelėje, neaišku. Vienas vaikinukas – nepilnametis. Jam vos septyniolika. Pagal įstatymus nepilnamečiai gali dirbti statybose, bet nerizikingose zonose.

„Statybų vietoje negali būti pašalinių darbuotojų. Šiame objekte du asmenys sakė, jog atėjo čia surinkti malkų, tačiau greičiausiai jie čia pasamdyti atlikti smulkius statybos darbus“, – kalbėjo VMI viršininkas Gintautas Muznikas.

Patys pažeidėjai tvirtino, jog darbus šiame objekte pradėjo neseniai, o juos čia kas rytą atveždavo dar vienas asmuo, tačiau jo aikštelėje nebuvo. Inspektoriams surašius visus duomenis, laukta, kol atvažiuos tas trečiasis asmuo ir paaiškins, ką statybų vietoje daro niekur neįforminti darbuotojai.

Už nelegalius darbuotojus taip pat baudžiamas darbų vadovas. Šiuo metu už vieną nelegaliai dirbantį žmogų skiriama bauda nuo trijų tūkstančių litų. Šiais metais mokesčių inspekcija Kaune atliko virš 120 reidų, kurių metu nustatė, jog už nelegalius darbus buvo nesumokėta mokesčių už 2,3 mln. litų.

Rytas prasideda su alkoholio kvapeliu

Visai šalia statomo gyvenamojo pastato, pradėtos prekybos centro statybos. Čia dirba kita įmonė. Šiame objekte darbuojasi legaliai įdarbinti darbuotojai, tačiau pažeidimų vis tiek rasta. Vienas darbuotojas darbus pradėjo galimai neblaivus.

Iš pradžių inspektoriams vyras prisipažino, jog vakar paragavo alkoholio. Tačiau to paties paklausus žurnalistams, vyras persigalvojo ir tikino, kad tikrai nieko nėra vartojęs. Ar vyras tikrai išgėręs, nustatys policijos pareigūnai. Jie darbuotoją išsivežė į nuovadą.

„Nuo vyro sklido alkoholio kvapas ir jis elgėsi neadekvačiai, todėl buvo iškviesti policijos pareigūnai“, – kalbėjo VMI inspektorius.

Pagal įstatymus darbų vadovas atsako už visus darbuotojus. Jei įvyktų nelaimė ir nukentėtų neblaivus darbuotojas, darbų vykdytojui būtų ne tik administracinis teisės pažeidimas, bet baudžiamoji atsakomybė bei laisvės atėmimas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA