Purpurine spalva sušvito Rotušė ir „tūkstančio litų” verslo centras | Kas vyksta Kaune

Purpurine spalva sušvito Rotušė ir „tūkstančio litų” verslo centras

R. Tenio nuotr.

Šeštadienio vakarą Kaune purpurine spalva apšviesta Kauno rotušė ir verslo centras „1000“.

Taip prisiminta pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena.

Kiekvienais metais 15 mln. pasaulyje, 500000 Europoje, 1400 kasdien, 60 per valandą, vienas – per minutę… gimsta neišnešiotas naujagimis. Į šį pasaulį toks mažylis atkeliauja per anksti, skubėdamas, dažnai negalintis savarankiškai kvėpuoti, reguliuoti kūno temperatūros, valgyti, tesverdamas vos 500 – 1000 gramų.

Toks itin trapus vaikelis auga už plastikinių inkubatoriaus sienų, apraizgytas vamzdeliais, dieną naktį prijungtas prie jo gyvybę palaikančios medicininės aparatūros.

Neišnešiotų naujagimių dienos minėjimą Kaune organizuojanti asociacija „Padedu augti” džiaugiasi, kad visuomenėje didėja ne tik problemos suvokimas, bet ir dingsta nusistovėjusios nuomonės apie neišnešiotą naujagimį susilaukusias šeimas, bei pačius anksčiau laiko gimusius vaikučius.

„Dažnai mūsų visuomenė smerkia anksčiau laiko pagimdžiusias mamas, nes vyrauja nuomonė, jog anksčiau laiko pagimdo moterys iš asocialių šeimų, turinčios blogus įpročius (alkoholis, narkotikai ir kt.). Mamos, pagimdžiusios anksčiau laiko jaučia ne tik savo kaltę, bet ir aplinkinių smerkimą. Tačiau smerkia tie, kurie apie priešlaikinius gimdymus nieko nenutuokia, nes priešlaikinių gimdymo priežasčių yra labai įvairių, ir, dažnai, net nepriklausančių nuo mamos įpročių ar norų”, pabrėžia asociacijos „Padedu augti” vadovė Inga Budrienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA