Kodėl būtina remti privačius darželius Kaune? | Kas vyksta Kaune

Kodėl būtina remti privačius darželius Kaune?

Archyvo nuotr.

Liberalų sąjūdžio frakcija Kauno m. taryboje užregistravo sprendimo projektą, kuriuo numatoma tvarka – išmokėti po 75 eurus (258 Lt) kas mėnesį tėvams, kurie savo atžalas veda į privačius darželius. Vaikas ir bent vienas iš tėvų turi būti deklaravę savo gyvenamąją vietą Kaune.

Šių metų rugsėjo 1 d. duomenimis, savivaldybei priklausančiuose darželiuose vietos negavo 697 vaikai. Beveik 300 vaikų Kaune lanko privačią ikimokyklinio ugdymo įstaigą. Vienas vaikas savivaldybei jos pačios darželyje per mėnesį kainuoja 700-800 Lt.

Tarybos narys Rimantas Mikaitis, dirbantis Švietimo ir sporto komitete, pastebi: „Susidariusi situacija atspindi netolimoje praeityje buvusių palankių sąlygų gausinti šeimas rezultatą. Pagal gimstamumo tendencijas dabar yra pats pikas – didžiausias vietų darželiuose poreikis. Vėliau šis poreikis mažės, todėl problemą reikia spręsti neatidėliojant“.

Kodėl remti privačius darželius, o ne savivaldybei pačiai statyti naujus?

Savivaldybei pačiai statyti naujus darželius ar plėsti vietas jau esančiuose darželiuose nebūtų ekonomiškai tikslinga, nes pati vietų darželiuose trūkumo problema yra laikina dėl jau anksčiau išvardintų priežasčių. Ką savivaldybė veiks su neužpildytais pastatais, priestatais po kokių penkerių metų? Privatūs darželiai veikia rinkos sąlygomis, reaguodami į paklausą ir pasiūlą reguliuosis tiek vietų skaičių, tiek naujų darželių atsiradimą. Privatus sektorius kur kas lankstesnis nei savivaldybė.

Kodėl 75 eurai (258 Lt) per mėnesį?

Dėl skiriamos sumos tėvams, kurių vaikai lanko privačius darželius, galima diskutuoti, bet svarbiausia, kad savivaldybė siųstų aiškų signalą, jog nusiteikusi eiti pigesniu ir efektyvesniu keliu – siekiama plėsti vietas vaikams privačiuose darželiuose. Savivaldybei priklausančiuose darželiuose vaikas kainuoja 700-800 Lt per mėnesį, šiuo atveju privačiuose darželiuose ugdomiems vaikams savivaldybės išlaidos tesudarys 258 Lt.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Simonas Kairys atkreipia dėmesį: „Privačius darželius lanko toli gražu ne milijonieriai, užtenka matyti statistiką, kiek vaikų nepatenka į savivaldybei priklausančius darželius. Tai vidurinės klasės šeimos, išsilavinę, kažko siekiantys gyvenime, sąžiningai mokantys mokesčius ir vis dar pasirinkę gyvenimą Lietuvoje žmonės. Tokie žmonės Lietuvoje dažniausiai pamirštami, o būtent jie kuria stiprią valstybę, stiprų miestą. Tikimės, kad apie 3000 Lt per metus sieksianti kompensacija pakankamai ženkli ir sumažins naštą tėvams ir taip pat skatins privatų sektorių.“

Nepriešinkime savivaldybei priklausančius ir privačius darželius lankančių vaikų tėvų

Mitas – jog tėvai tyčia nebeleis vaiko į savivaldybei priklausantį darželį, nes einant į privatų, savivaldybė mokės kompensaciją. Savivaldybei priklausančio darželio ir privataus darželio ugdymo kainos, kurias moka tėvai, skiriasi gerokai, todėl taupantiems tėvams tikrai neapsimokės specialiai palikti savivaldybei priklausantį darželį. O jei taip ir atsitiktų, kad tėvai atsisakytų savivaldybei priklausančio darželio ir išeitų į privatų – ši vieta gi neliktų tuščia.

Savivaldybei priklausantis darželis taip pat kainuoja nemenkus pinigus

Kelių šimtų litų mokestis tėvams už savivaldybės darželyje ugdomą vaiką – tai toli gražu ne visos išlaidos. Kaip ir buvo minėta, savivaldybei vienas vaikas kainuoja 700-800 Lt (plius dar tėvų mokama suma). Šiuo atveju savivaldybė padengs tik ketvirtadalį sumos, reikalingos vaiko ugdymui privačiame darželyje. „Jei savivaldybė pati statytų darželį ar plėstų jau esantį, tai viskas nesibaigtų tik milijoninėmis investicijomis į naują pastatą. Vis tiek liktų tos pačios 700-800 Lt išlaidos ūkiui, administravimui, darbo užmokesčiui ir t.t. Akivaizdu – pigiau remti privačias ikimokyklinio ugdymo įstaigas“,- teigia Tarybos narė, liberalė Ona Balžekienė.

Visuomenėje visada egzistuos tam tikra nelygybė, ne visi bus iki galo patenkinti. Tačiau visas problemas gali išspręsti tik Dievas arba populistai. Liberalai ieško balanso tarp ribotų biudžeto išteklių ir efektyvumo. Ateityje gal prieisime ir prie savivaldybės paramos šeimoms, kurių vaikus prižiūri auklės, tokie atvejai egzistuoja pasaulyje, o ir pliusų čia galima rasti ne vieną. Tačiau, kaip teigia Rimantas Mikaitis, „Biudžetas nėra guminis, pradėkime nuo paprasto pasirinkimo: jei savivaldybei pigiau, o žmogui geriau, tai kodėl neįgyvendinti racionalių sprendimų?“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA