Šiukšlių dėka turime aukščiausią rajono kalną | Kas vyksta Kaune

Šiukšlių dėka turime aukščiausią rajono kalną

Asociatyvi / R.Tenio nuotr.

Nors išmetamų šiukšlių mažėja, visgi, į Lapių sąvartyną jų patenka itin dideli kiekiai. Žemėje pūna šimtai tūkstančių tonų atliekų, kurios į paviršių iškėlė aukščiausią Kauno rajono kalną.

Šiuo metu Lapių sąvartyne yra supiltas šiukšlių kalnas, kuris siekia apie 126 metus virš jūros lygio. Ant kalno jau veši įsikerojusi augmenija. Nuo atliekų kalno matyti ne tik Kėdainiai, bet ir Jonava, kur į dangų kyla „Achemos“ kaminai. Sunku patikėti, kad Kauno miesto ir Kaišiadorių rajono gyventojai išmeta tiek daug šiukšlių ir palaidoja Lapių sąvartyne.

Vienas šiukšlių kalnas jau supiltas ir nebus daugiau aukštinamas, jame palaidota virš 3 mln. tonų atliekų. Tačiau šalia stūkso dar du išmestų daiktų kalnai. Nors ant vieno jau spėjo užželti žolė, jis dar bus didinamas, kol susilygins su aukščiausiu kalnu. Kita šiukšlių krūva šiuo metu yra pildoma. Kasdien čia atvažiuoja iki 200 tūkst. tonų atliekų. Kiekvieną dieną šiukšlės dideliais traktoriais spaudžiamos, o kartą per savaitę, ant suspaustų atliekų užpilama apie 10 centimetrų juodžemio. Dėl to aplink sąvartyną beveik nesijaučia puvėsio kvapo.

Pastebima, kad Kauno miesto gyventojai vis labiau pradeda rūšiuoti šiukšles, tačiau vis dar į sąvartyną patenka buitinės, medicininės atliekos. Pačiame sąvartyne šiukšlės taip pat minimaliai prarūšiuojamos, bet itin kenksmingos atliekos vis tiek dažnai palaidojamos po žeme. Tikimasi, kad kai bus atidaryta atliekų deginimo įmonė, į Lapių sąvartyną atkeliaus vos 100 tūkstančių tonų šiukšlių per metus.

Visame sąvartyne yra įrengti vamzdžiai, kuriais surinkinėjamos iš pūvančių šiukšlių išsiskiriančios dujos. Šiomis dujomis apšildoma visa Domeikavos gyvenvietė, tad žmonėms nereikia rūpintis dėl brangaus šildymo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA