Žinomi kauniečiai išreiškė meilę gamtai ir pristatė naują dainą | Kas vyksta Kaune

Žinomi kauniečiai išreiškė meilę gamtai ir pristatė naują dainą

Organizatorių nuotr.

Naudotos padangos, virtusios stalais, moliūgų sriuba su imbieru ir kokoso pienu, pateikta arbatos puodeliuose, apie meilę gamtai bylojanti iki šiol dar negirdėta daina, aktinidijų, atstojančių paros vitamino C poreikį, degustavimas, drabužių, sukurtų iš padangų ir vytelių, pristatymas – visu tuo gerėjosi ir ragavo svečiai, atvykę į Kaune rengtą aplinkosauginės kampanijos „Aš galvoju“ pristatymo vakarą.

Į populiarų „Jack Pub“ barą kviestą publiką pirmiausia pasitiko virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas. Jis su šypsena pasakojo šventei iš ekologiškų moliūgų išviręs sriubą, kurią pagardino imunitetą stiprinančiais bei kitokio skonio suteikiančiais priedais – imbieru bei kokoso pienu. Karštą skystį jis pylstė į arbatos puodelius, pabrėždamas, jog jo paruoštas patiekalas šįsyk yra „daugiau nei sriuba“.

Didžiuliuose išskobtuose moliūguose buvo pateikiami ir kiti patiekalai. Dekoracijomis virto ir Briuselio kopūstėliai, morkos, salierai, agurkai.

Svečiai susodinti prie stalų, sukurtų iš naudotų automobilio padangų. Ant jų išdėlioti ne tik vazomis virtę tušti buteliai, bet ir patiestas žolytę primenantis kilimėlis.

„Viskas, ant ko ir greta ko sėdite, yra perdirbama. Padangos, plastikas, stiklas, popierius… To nereikėtų niekada pamiršti“, – sakė dekoracijas šventei paruošusi verslininkė Inga Budrienė.

Jai pritarė ir viena iš aplinkosauginės kampanijos „Aš galvoju“ atstovių, Pakuočių tvarkymo organizacijos projektų vadovė Lina Sadovskytė. Anot jos, aplinkos taršos mastas šiandien pasiekė pavojingą ribą. Skaičiai kalba už save: kiekvieną valandą išmetama beveik 250 tūkstančių plastikinių butelių. 50 procentų perdirbimui tinkamo plastiko atsiduria sąvartyne. Per vienus metus išmetama tiek popieriaus ir medžio, kad jais būtų galima 20 metų šildyti 50 milijonų namų. Plastiko atliekos, išmetamos į vandenynus, kasmet pražudo 1 milijoną įvairių jūros būtybių. Gamtoje stiklo suirimas gali trukti net 900 metų, plastikas suyra per 200–500 metų.

Norint skatinti žmones tausoti gamtą lapkritį keturiuose miestuose bus surengti koncertai. Jų metu nuskambės specialiai „Aš galvoju“ sukurta daina, kurios premjera įvyko būtent vakar vakare. Gamtos himnu grupė „Rondo“ su „Božolė“ choru ragina saugoti gamtą, atsikvošėti ir bent trumpam susimąstyti, kokį poveikį mūsų veiksmai turi aplinkai.

„Mūsų namai – gamta. Motina mūsų jinai“, – šiais, rodos, paprastais poeto Gintaro Patacko sukurtais dainos žodžiais „Rondo“ lyderis Aleksandras Ivanauskas-Fara primena, kad kiekvienas esame atsakingas už švarią aplinką.

Muziką kūriniui parašė jaunėlis Ivanauskų sūnus 26-erių metų Benas, tekstą – petas Gintaras Patackas.

„Tai – lengvas rokas, kuris užveda“, – sako legendinės grupės „Rondo“ siela Aleksandras.

Apie aplinkosaugos svarbą kalbėjo ir fotomenininkas Rolandas Vilkauskas – Pripsas. Jis vienas pirmųjų Lietuvoje savo foto darbais paragino neteršti gamtos.

Aleksandro Stulginskio universiteto Agronomijos fakulteto dekanas doc.dr. Viktoras Pranckietis papasakojo, jog jis yra paskaičiavęs, kiek ūkiuose naudojant žolę ir pelenus gaima sutaupyti ne tik savo, bet ir vastybės aplinkosaugai skirtų lėšų. Jis renginio dalyvius pavaišino uogomis, atstojančiomis vitamino C paros normą.

„Aktinidijos yra tikras gamtos stebuklas, galintis 100 proc. pakeisti vaistinėse parduodamas vitamino C tabletes“, – patikino V. Pranckietis.

Renginio acentu tapo dviejų „Ievos grožio namų“ meistrių – Virmantės Bašinskienės ir Ingridos Seikauskienės – darbų pristatymas. Jos būriui žinomų moterų padarė manikiūrus, kurių piešiniai bylojo apie vieną ar kitą svarbią aplinkosaugos problemą. Pavyzdžiui, tirpstančius ledynus, rūgščius lietus, rūšiavimą, smogą didmiesčiuose. Savo rankas meistrėms patikėjo dainininkės Natalija Bunkė, Nijolė Pareigytė – Rukaitienė, Karina Krysko – Skambinė, Vasha, Viktorija Mauručaitė, „Mis Žemė“ konkurse Lietuvą atstovavusi Ingrida Kazlauskaitė, šių metų gražiausia Lietuvos mergina Agnė Kavaliauskaitė, šokėja Eglė Straleckaitė, aktorė Hana Šumilaitė, dailiojo čiuožimo atstovė, tituluota gražuolė Rūta Gajauskaitė.

Renginyje, skirtame pristatyti aplinkosauginę kampaniją „Aš galvoju“, apsilankė ir verslininkai Sigitas ir Natalija Martinavičiai, floristas Antanas Mažonas, vienas geriausių Lietuvos dailiojo čiuožimo meistrų Aidas Reklys, televizijos projektų dalyvis Gediminas Juodeika, „Ievos grožio namų“ savininkė Ieva Brukienė, renginių organizatorius Paulius Šiupienius, kirpėjas Karolis Murauskas, grupės „Andrew Flame“ lyderiai Andrius ir Marius Grybauskai, dainininkė Liveta Kazlauskienė, Kauno kulinarijos studijos „Barbarisinė antis“ savininkas Linas Zienius, dainininkė Arina.

Visus, kurie palaiko šią aplinkosauginę kampaniją, organizatoriai kartu su garsiais Lietuvos atlikėjais ir grupėmis, kviečia į 4 didžiuosiuose Lietuvos miestuose organizuojamus koncertus, kurių metu skambės gražiausios Rondo, choro „Božolė“, Merūno Vitulskio, grupių „Pikaso“, „Pop Ladies“, „69 danguje“ gerai žinomos ir specialiai šiai kampanijai paruoštos dainos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA