Robotas paskelbė apie naujos biokuro elektrinės statybas | Kas vyksta Kaune

Robotas paskelbė apie naujos biokuro elektrinės statybas

Kaunas.lt nuotr.

Vokietijos energetikos grupei priklausanti bendrovė „Danpower Baltic“ šį antradienį Kaune iškilminga atminimo kapsulės įkasimo ceremonija pradėjo biokuro kogeneracinės elektrinės statybas. Tai – pirmoji elektrinė Kaune, iš biokuro gaminsianti ne tik šilumą, bet ir elektros energiją, todėl galėsianti pasiūlyti dar mažesnę šilumos kainą miesto gyventojams. Į jėgainę bus investuoti 86 mln. Litų.

Elektrinė iškils Kaune, Taikos prospekte, jos galingumas sieks 20 MW šilumos ir 5 MW elektros gamybos galios. Elektrinėje montuojamą sudėtingą kogeneracijos įrangą simbolizavo kapsulę į katilinės pamatus padėjęs įleisti Kauno technologijos universiteto sukurtas robotas.

„Mes visuomet skatiname naujų šilumos gamintojų investicijas ir konkurencijos stiprėjimą Kaune, nes tai naudinga mūsų miesto gyventojams. Šiuo metu skirtingi gamintojai iš biokuro pagamina tiek šilumos, kiek miestui reikia vasaros metu. Naujoji jėgainė priartins tą dieną, kuomet ir šaltuoju metų laikotarpiu visa Kaunui reikalinga šiluma bus pagaminama vien tik iš biokuro“, – sakė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Netrukus iškilsianti kogeneracinė elektrinė yra pirmoji Vokietijos Hanoverio savivaldybei priklausančios energetikos bendrovės „Stadtwerke Hannover AG“, dirbančios su prekės ženklu „Enercity“, investicija Lietuvoje per kontroliuojamą antrinę įmonę „Danpower GmbH“.

Į Kauną šia proga atvykęs Hanoverio meras Stefan’as Schostok’as pasidžiaugė, kad jų miestui šilumą ir kitas komunaline paslaugas teikianti bendrovė prisidės ir prie Lietuvos laikinosios sostinės šilumos ūkio plėtros.

„Man didelė garbė būti Kaune ir dalyvauti šioje ceremonijoje. Vokietija yra viena pirmaujančių žaliosios energetikos šalių Europoje, Hanoveris taip pat šildomas naudojant ir atsinaujinančius išteklius, o mūsų regione šiluma ir elektra gaminama ne tik iš biokuro, bet ir iš biodujų bei šiukšlių. Džiaugiamės, galėdami dalintis sukaupta patirtimi“, – sakė S. Schostok’as.

Vokietijos ambasadorė Lietuvai Jutta Schmitz kalbėdama pabrėžė, kad Kaunui, kaip ir kitiems miestams Lietuvoje, svarbu stiprinti energetinę nepriklausomybę, vadinasi, energiją gaminti ne tik iš importuojamų gamtinių dujų, bet daugiau naudoti vietinio kuro – naujoji elektrinė padės siekti šio tikslo, nes energiją gamins iš vietinio biokuro.

„Mūsų šalies kompanijos planuoja ir daugiau projektų Lietuvoje. Šis projektas yra puikus Lietuvos ir Vokietijos bendradarbiavimo pavyzdys. Lietuva, atgavusi nepriklausomybę, energetiškai liko priklausoma nuo Rusijos, tačiau dabar Lietuva jungiasi prie europinių energetikos tinklų“, – kalbėjo ambasadorė.

„Elektrinėje bus sumontuota moderni kogeneracijos įranga, kuri leis iš biokuro gaminti ne tik šilumą, bet ir elektrą. Ši technologija leidžia maksimaliai išnaudoti gamybos pajėgumus, todėl baigę statybas galėsime miestui pasiūlyti šilumą už patrauklią kainą, mažesnę nei biokuro katilinių“, – sakė Valentinas Belousovas, „Danpower Baltic“ vadovas.

Biokuro kogeneracinė elektrinė Kaune yra pirmasis „Danpower“ projektas Lietuvoje ir antrasis – Baltijos šalyse. „Danpower“ dvejus metus gamina ir tiekia šilumą Veru (Võru) miesto gyventojams Estijoje, taip pat šiame mieste yra įkūrusi „Enercity“ klientus iš Vokietijos aptarnaujantį skambučių centrą.

„Danpower Baltic“ lygiomis dalimis valdo Lietuvos atsinaujinančios energetikos bendrovė „GECO Investicijos“ ir „Danpower GmbH“. 84,9% „Danpower GmbH“ akcijų priklauso „Stadtwerke Hannover AG“ („Enercity“), kuri yra penkta pagal dydį integruotų komunalinių paslaugų bendrovė Vokietijoje. „Stadtwerke Hannover“ dirba 2700 darbuotojų, jos pardavimai siekia 9,3 mlrd. litų (2,7 mlrd. eurų).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA