Nužudytų žydų kaulai iš maišų atgulė po žeme | Kas vyksta Kaune

Nužudytų žydų kaulai iš maišų atgulė po žeme

Asociatyvi nuotr./R. Tenio nuotr.

Dvejus metus maišuose laikyti žydų aukų kaulai, šiandien buvo palaidoti. Žydų bendruomenė nusprendė, jog geriausia laidoti ten, kur jie buvo rasti – tai Kauno VII-ajame forte.

[galerija kiek=””]

Prieš porą metų, tvarkant VII-ojo forto teritoriją, buvo rasta masinė kapavietė. Du metus vyko diskusijos, kur kaulus tinkamai palaidoti: ar ten kur buvo rasti, ar vežti į žydų kapines. Ekspertai iš užsienio prieš kelias dienas buvo atvykę ir apžiūrėjo fortą, tad prieita prie išvados, jog žuvusiųjų kaulai turėtų atgulti būtent VII-ajame forte, tačiau žydų bendruomenė apgailestauja, kad reikėjo rastus kaulus laikyti tokį ilgą laiką.

„Žydo siela negali būti rami, kol nėra ramus kūnas. Labai apmaudu, jog mums apie tai buvo pranešta tik prieš mėnesį“, – kalbėjo rabinas iš Londono Abraham Ginsberg.

Atrasti kaulų fragmentai sukėlė daug diskusijų ne tik dėl laidojimo vietos. Visuomenės dėmesį atkreipė tai, jog rasti kaulai buvo du metus laikomi šiukšlių maišuose, kol bus nuspręsta, ką su jais daryti toliau. Šiandien žydų bendruomenė džiaugiasi, kad po ilgų tinkamos vietos ieškojimų, kaulai atgulė amžinajai ramybei. Rasti kaulai palaidoti pagal visas žydų tradicijas. Tikimasi, jog šita vieta bus sutvarkyta.

„Kaulai buvo įvynioti į specialų apvalkalą, sudėti į karstus ir palaidoti su malda. Rabinai sudėjo kaulus į dėžes. Jas nešti ir užkasti galėjo tik žydai. Prieš porą metų, čia buvo šiukšlėmis užversta. Dabar jau gerokai aptvarkyta tad, ateityje planuojama kaip nors įamžinti šią vietą“, – apie tradicijas ir ateities planus kalbėjo Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas.

Galima manyti, jog Kauno VII-asis fortas buvo pirmoji vieta, kur galėjo būti pradėtos masinės žudynės. Holokausto metu šioje vietoje galėjo žūti apie 3-5 tūkstančius žydų bendruomenės narių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA