Advokatė R.Kazlauskienė: įmonės vadovo įsakymai neturi prieštarauti LR galiojantiems teisės aktams | Kas vyksta Kaune

Advokatė R.Kazlauskienė: įmonės vadovo įsakymai neturi prieštarauti LR galiojantiems teisės aktams

Kartais darbuotojai sulaukę tam tikrų nurodymų iš įmonės vadovų sudvejoja ar jie teisėti ir pagrįsti.Pateikiame advokatės Raimondos Kazlauskienės komentarą:

Nedarbingumo metu iš įmonės, kurioje dirbu, generalinio direktoriaus, gavau įsakymą, registruotu paštu, kad esu nušalinta nuo pareigų, kurias ėjau. Papildomai įsakyme nurodyta, kad negaliu bendrauti su pavaldžiais darbuotojais ir su įmonės verslu susijusiais asmenimis. Ar šis draudimas nėra perteklinis, ar UAB generalinis direktorius turi tokią teisę uždrausti ar kitaip mane įpareigoti nebendrauti su įsakyme nurodytais asmenimis?

Įmonėse yra pareigybiniai nuostatai, kuriuo įsidarbindama nurodytoje įmonėje turėjo atidžiai perskaityti ir pasirašyti. Nuostatose paprastai nurodoma, kas kam yra pavaldus ir kokios pareigos bei atsakomybės Jums tenka. Kadangi minėtas įsakymas yra gautas iš generalinio direktoriaus, akivaizdu jis teisę nušalinti Jus nuo darbo turi. Tačiau atsižvelgiant į nurodytą aplinkybę, kad minėtu laikotarpiu Jūs buvote nedarbinga ir negalėjote eiti pareigų savo darbovietėje šis įsakymas juridinę galią įgauna tik Jums nutraukus nedarbingumą.

Darbo kodekso 123 str. numatytos aplinkybės ir atvejai, kada darbdavys turi teisę nušalinti darbuotoją nuo darbo, jei randate įsakymo turinyje šias įstatymo nuostatas, galima manyti, kad šis dokumentas yra teisėtas.

Uždarosios akcinės bendrovės generalinis direktorius, yra privataus juridinio asmens vadovas, kuris veikia, remdamasis įstatais ar kitomis šioje įmonėje numatytomis ir patvirtintomis taisyklėmis, kurios neprieštarauja Lietuvos Respublikoje galiojantiems teisės aktams.

Akivaizdu, kad UAB generalinis direktorius nėra teisėjas ar valstybės įgaliotinis turintis teisę suvaržyti asmeniui Konstitucijos garantuojamas teises ir laisves darbo metu ar nedarbingumo laikotarpiu.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA