Kaunas dalinasi patarimais, kaip sumažinti šilumos kainą Ukrainoje | Kas vyksta Kaune

Kaunas dalinasi patarimais, kaip sumažinti šilumos kainą Ukrainoje

Kaunas.lt nuotr.

Sėkmingai iš šilumos monopolininko gniaužtų besivaduojantis Kaunas gali tapti sėkmingu pavyzdžiu nuo rusiškų dujų vis dar priklausomiems Ukrainos miestams. Praėjusį antradienį Kaune viešėję Čerkasų srities vadovai analizavo, kaip laikinajai sostinei pavyko per trumpą laiką pertvarkyti šilumos ūkį ir ženkliai sumažinti centralizuotai tiekiamos šilumos kainas.

„Visi kuo puikiausiai žinote, kokie įvykai šiuo metu vyksta Ukrainoje. Čerkasų sritis, kaip ir visa valstybė, susiduria su sunkumais daugelyje sričių, taip pat ir šilumos ūkyje, nes vykstant politiniam konfliktui, dujų tiekimą planuojama sumažinti 30 proc. Esame priversti ieškoti įvairių galimybių, kaip pereiti prie alternatyvių energijos gamybos procesų. Kauną pasirinkome neatsitiktinai – ne kartą teko girdėti apie nepriklausomų šilumos gamintojų konkurenciją, biokuro panaudojimą“, – teigė Natalija Kravcova, Čerkasų srities vicemerė.

„Kauno šilumos ūkyje per pastaruosius metus situacija išties ženkliai pagerėjo. Šiais metais šilumos kaina grįžo į 2008 metų lygį. Mūsų pasirinktas kelias ieškoti kuo daugiau alternatyvų, įsileisti privatų verslą tikrai pasiteisino. Kadangi 2003 metais Kauno šilumos ūkis buvo monopolizuotas ir Kauno termofikacinė elektrinė parduota, tai sudarė sąlygas vienam monopolistui diktuoti kainas. Vėlesni miesto tarybos sprendimai leisti investuotojams, privatiems subjektams prisijungti prie miesto centralizuoto šilumos tiekimo tinklo tikrai pasiteisino ir dabar mes jau matome džiuginančius rezultatus, kurie leidžia ir toliau piginti šilumą“,- teigė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

„Šilumos ūkyje bandome naudoti durpes, malkas, anglis, kurių ištekliai Ukrainoje yra nemaži. Taip pat, kaip ir jūs, mėginame sumažinti šilumos kainas gyventojams, kuriems šiuo metu yra ir taip sunku. Po truputį atnaujiname šilumos trasas, katilus. Galime pretenduoti ir į Europos Sąjungos skiriamas lėšas, todėl labai svarbu pasisemti patirties iš kitų valstybių ir miestų, kurie jau yra pasiekę teigiamų pokyčių energetikos srityje. Biokuro panaudojimas, ką jūs sėkmingai vystote, yra ir mūsų siekiamybė“, – pabrėžė svečiai iš Ukrainos.

Po susitikimo savivaldybė Ukrainos delegacija lankėsi bendrovėje „Kauno energija“, apžiūrėjo rekonstruojamą Petrašiūnų elektrinę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA