Kauno miestas kovos, kad taptų Lietuvos ir Europos kultūros sostine | Kas vyksta Kaune

Kauno miestas kovos, kad taptų Lietuvos ir Europos kultūros sostine

R. Tenio nuotr.

Kauno miesto savivaldybė kovos dėl teisės 2018 m. tapti Lietuvos, o 2022 m. – ir Europos kultūros sostine. Šiems siūlymams ketvirtadienį pritarė Kauno miesto miesto taryba.

Lietuvos kultūros sostine konkurso būdu gali tapti bet kuris Lietuvos miestas ar miestelis (išskyrus Vilnių), parengęs geriausią kultūros ir meno projektą. Konkursas organizuojamas kas trejus metus. 2017-2019 metams konkursas bus skelbiamas šių metų pabaigoje.

Neabejoja sėkme

„Atsižvelgiant į tai, kad 2018 m. Lietuva minės valstybės atkūrimo šimtmetį, o Kaunas atkurtoje valstybėje tapo laikinąja ir faktine Lietuvos Respublikos sostine ir visos valstybės reprezentaciniu centru, Kauno miesto savivaldybė pretenduos tapti Lietuvos kultūros sostine būtent minėtais metais“, – teigė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Be to, tais pačiais metais Kaunas minės Magdeburgo teisių suteikimo 610 metų sukaktį, todėl be Lietuvos kultūros sostinės projekto miestas taip pat siekia teisės 2018 metais organizuoti ir antrąsias Tarptautines Hanza dienas.

„Neabejoju, jog Kaunas turėtų laimėti konkursą, nes turi didžiulį potencialą. Lyginant su kitais didžiaisiais miestais, Kaune yra daugiausiai municipalinių kultūros institucijų, kurios užtikrina aukštą kultūros lygį“, – sakė Kauno miesto tarybos Kultūros ir meno komiteto pirmininkas Aušrys Kriščiūnas.

Galimybė išgarsinti miestą Europoje

Kiekvienais metais Europos kultūros sostine gali tapti dvi valstybės narės iš visų Europos Sąjungos narių. Projektą inicijuoja pati Europos Sąjunga, suteikdama sostinės statusą vieneriems kalendoriniams metams vis kitam Europos miestui, parengusiam kultūros renginių programą su ryškiu europiniu aspektu. Iki šios dienos jau daugiau nei 40 miestų įgyvendino šią programą.

„Šiandien tai yra vienas prestižiškiausių ir matomiausių Europos kultūros renginių. Europos šalims tai nepakartojama galimybė atgaivinti miestus ir išgarsinti juos tarptautiniu mastu, plėtoti verslą, turizmą, skatinti didžiuotis savo miestu, o keliautojams – patirti neišdildomų įspūdžių pažįstant, atrandant ne tik Europos kultūros paveldą, jo įvairovę, bet ir žmones, ilgametes tradicijas ir papročius“, – sakė Kauno miesto savivaldybės Kultūros ir turizmo plėtros skyriaus vedėjas Albinas Vilčinskas.

2012 m. Europos Komisija nusprendė patvirtinti Europos kultūros sostinių iniciatyvos tęstinumą ir atnaujino šalių, galinčių pretenduoti į Europos kultūros sostinės statusą, sąrašą iki 2033 m. 2022 metai skirti Lietuvai ir Liuksemburgui. Lietuva su oficialia paraiška dėl Europos kultūros sostinės statuso suteikimo į Europos Sąjungos institucijas turės kreiptis 2016 m., o iki to laiko Lietuvoje per metus turės įvykti vidinis Lietuvos miestų konkursas.

„Kaunas būtinai turi bandyti tapti Europos kultūros sostine. Tai puiki proga įgyvendinti įvairius meno ir kultūros projektus. Reikia suskubti ir tinkamai pasiruošti konkursai“, – teigė Kauno miesto tarybos narys Petras Bingelis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA