Gyventojai nesigaili investavę į saulės kolektorius | Kas vyksta Kaune

Gyventojai nesigaili investavę į saulės kolektorius

R.Tenio nuotr.

Namų renovacija Kaune labai paplitusi, tačiau gyventojai neišnaudoja visų galimybių. Bene vienintelio namo, ant kurio yra įrengti saulės kolektoriai, gyventojai tikina, jog tokia investicija tikrai apsimokėjo ir dabar už karštą vandenį moka gerokai mažiau.

Škirpos gatvės 15-tame name namo renovacija atlikta kiek daugiau nei prieš metus, tačiau jau dabar gyventojai pastebi gerokai mažesnes kašto vandens kainas. Šiame name įrengti vakuuminiai saulės kolektoriai, kurie šildo vandenį. Prieš pradedant projektą tikėtasi, jog saulės kolektorių užteks ir šildymui, tačiau paaiškėjo, jog sunaudojamas didesnis kiekis.

„Po renovacijos perkamas šilumos kiekis sumažėjo kone perpus. Mūsų namas šalčiausią mėnesį iš „Kauno energijos“ nupirko beveik dvigubai mažiau energijos, nei kitas namas, kuris renovuotas, bet neturi saulės kolektorių. Buvo mėnuo, kai visas namas už pašildymą sumokėjo 250 litų, o kitką pasigaminome patys“, – kalbėjo projekto sumanytojas Simonas Mykolaitis.

Šio namo gyventojai taupo ir per karštą vandenį, ir žiemos metu per šildymą. Įrengti vakuuminiai saulės kolektoriai leidžia gyventojams sumokėti už karštą vandenį bei šildymą maždaug 2,5 karto mažiau, nei iki renovacijos. Be to dabar visuose devyniuose aukštuose yra palaikoma vienoda temperatūra, seniau į aukščiausius butus šiluma nelabai atkeliaudavo.

Renovacija turi būti kompleksinė

S. Mykolaitis tikina, jog jei gyventojai nusprendžia renovuoti daugiabutį, tai reikia daryti kompleksiškai. Neverta atnaujinti vien fasado ir nekeisti vidaus sistemų.

„Atlikta viskas, kas matosi ir pakeista visa inžinerinė sistema, tai ir vamzdynai, radiatoriai, stovai ir kt. Mes panaikinome gyvatukus ir sudėjome elektrinius, nes jie yra pakankamai ekonomiški, o be to man jo pastoviai naudoti nereikia, pagal senas sistemas priversta nuolat varinėti vandenį per sistemas, o gyvatukams labai daug energijos išeina“, – tikino projekto koordinatorius.

Įrengus elektrinius gyvatukus, kiekvienam butui nebereikia kas mėnesį mokėti apie 50 litų už jį. Be to Simonas Mykolaitis mano, jog jei renovuojamame name buvo atlikti tik išorės darbai, tai neduoda tokių rezultatų. Prieš pradedant renovaciją reikia žinoti, ko tiksliai norima.

„Pas kitus namus jau yra renovuotas stogas, tai uždėti saulės kolektorius yra sudėtingiau, nes visi laikikliai buvo padaryti kiaurai pro stogą. Be to, mes įrengėme ventiliacijos sistemas, kad nebūtų pelėsio“, – sakė S. Mykolaitis.

Galimybė tiesiogiai stebėti iki kiek pašilęs vanduo

Ant daugiabučio stogo įrengti vakuuminiai saulės kolektoriai pirkti iš Lenkijos. Prieš metus tai buvo vienas iš naujausių ir galingiausių modelių, kuris veikia skirtingai nei tie kolektoriai, kurie gamina elektrą, o ne šildo vandenį. Įrengtoms kolboms svarbiausia, kad būtų saulėta. Anot projekto sumanytojo, net ir žiemą, kai lauke yra minus 20 laipsnių šalčio, tačiau diena saulėta, vanduo pašyla iki 40 laipsnių. Be to, šią sistemą prižiūri lietuviai, tad yra galimybė realiu laiku stebėti kolektorių darbą.

„Pati elektronika yra lietuvių, tad visą darbą mes matome. Yra internete sistema, kur galima pasižiūrėti. Tarkim, šiuo metu vienoje bačkoje yra 40 laipsnių, kitoje 30. Matome ir kiek energijos ateina iš kitur“, – veikimą demonstravo S. Mykolaitis.

Devynių aukštų namui visas projektas atsiejo milijoną 700 tūkst. litų. Gyventojams šią sumą išmokėti reikės per 20 metų. Keturių kambarių butas kas mėnesį moka apie 135 litus, o dviejų – apie 60 litų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA