Šilainių buto padegėjams – ilgi metai nelaisvės ir šimtatūkstantiniai ieškiniai | Kas vyksta Kaune

Šilainių buto padegėjams – ilgi metai nelaisvės ir šimtatūkstantiniai ieškiniai

delfi.lt 2014/10/03 10:36
Archyvo nuotr.

Kauno apygardos teismas po pustrečių metų baigė rezonansinės bylos nagrinėjimą, kurioje trys vaikinai kaltinti 2012 metų kovą sukėlę tragišką gaisrą Šilainių mikrorajono daugiabutyje. Penktadienį trys kaltinamieji išgirdo nuosprendį, tačiau pagrindiniu veikėjo laikomas Martynas Sasnauskas lieka nenubaustas – jis iki šiol nerastas.

Šioje byloje kaltinimai buvo pareikšti 21-erių Pauliui Sasnauskui, 24 metų buvusiam Aleksandro Stulginskio universiteto trečiakursiui Pauliui Diliūnui ir 21 metų Kauno statybininkų rengimo centre besimokančiam Lukui Buckui.

Dar vienas įtariamasis ir vienas iš pagrindinių nelaimės veikėjų Martynas Sasnauskas nuo teisėsaugos tebesislapsto. Jo byla išskirta į atskirą. Šis vaikinas laikomas pagrindiniu tragiškų įvykių iniciatorium.
Vaikinams pareikšti kaltinimai dėl pasikėsinimo nužudyti du ar daugiau žmonių, dėl nužudymo kankinant ar kitaip žiauriai, dėl nužudymo kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu, dėl sunkaus dviejų ar daugiau asmenų sveikatos sutrikdymo kankinant ar kitaip žiauriai, kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu, dėl viešosios tvarkos pažeidimo, dėl turto sugadinimo ir dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

P. Sasnauskas, kuris nusikaltimo metu buvo nepilnametis, subendrinus bausmes už grotų praleis 7 su puse metų.

P. Dilūnui skirta didžiausia bausmė – 15 metų nelaisvės.

L. Buckų prokuroras Andrius Kiuršinas už grotų siūlė siųsti 8 metams, tačiau teismas jam skyrė 2 metų lygtinę laisvės atėmimo bausmę.

„Vaiko man jau niekas nesugrąžins. O jie vistiek išeis iš kalėjimo, augins vaikus ir anūkus…“, – po teismo teigė gaisro metu žuvusio vaikino mama.

Be to, visi trys nuteistieji nukentėjusiems turės atlyginti apie 447 tūkst. Lt neturtinės žalos.

Daugiausiai priteista vaikinui, kuris gelbėdamas krito iš 7-ojo aukšto balkono ir liko neįgalus – jis nevaldo apatinės kūno dalies. Jam priteista 143 tūkst. Lt. Žuvusio vaikino mamai priteista 80 tūkst. Lt, žuvusiojo broliui – 60 tūkst. Lt, vienam nukentėjusiam vaikinui – 60 tūkst. Lt., merginai – 30 tūkst. Lt. Kitiems nukentėjusiems skirtos mažesnės sumos.

Be to, Ligonių kasai visi trys nuteistieji solidariai turės atlyginti 80 tūkst. Lt. Kauno savivaldybės ir ir draudimo kompanijų ieškiniai bus nagrinėjami atskirai.

Tragiškas gaisras Baltų daugiabutyje buvo sukeltas 2012 metų kovo 25 d., apie 2.30 val.

Kaltinamajame akte teigiama, kad P. Sasnauskas su L. Buckumi bute su dar keliolika jaunuolių šventė gimtadienį. Netrukus kilo konfliktas, kurio metu P. Sasnauskas buvo sužalotas. Po incidento P. Sasnauskas ir L. Buckus pasišalino. Tačiau neilgam.

Vaikinai nuvykę pas draugus sugalvojo keršto planą. Išsikvietę taksi penki vaikinai nuvyko į degalinę ir į 5 litrų talpos tarą įsipylė 2,8 litro benzino. Vėliau tas pats taksi automobilis vaikinus nuvežė į Šilainius.

Pakilę liftu į septintąjį aukštą vaikinai pasibeldė į buto, kuriame vyko vakarėlis, duris. Duris atidarė Mindaugas S. Netrukus kerštautojai vaikiną apypylė benzinu, degiu skysčiu aplaistė buto koridorių ir padegė.

Padegtas Mindaugas S. dar bandė gelbėtis – liudininkai pasakojo, kad degantis vaikinas bandė įsisukti į užuolaidas, tačiau dėl to ugnis dar labiau išplito. Vėliau Mindaugas S. rastas uždusęs vonioje.

Įsiplieskusi ugnis užkirto kelią jaunuoliams pasišalinti iš buto. Neturėję kitos išeities žmonės buvo priversti gelbėtis kaip išmano – kai kurie net šoko pro 7 aukšto buto langus ir balkoną. Iš didelio aukščio nukritę du jaunuoliai patyrė sunkius sužalojimus. Vienam iš jų nustatytas neįgalumas.

Tokiu būdu padegėjai be tyčinio itin žiauraus nužudymo tyčia sunkiai sutrikdė dviejų žmonių sveikatą, tyčia nesunkiai sutrikdė keturių žmonių sveikatą, pažeidė viešąją tvarką bei visuotinai pavojingu būdu sugadino didelės vertės svetimą turtą, bendrai sugadindami turto už beveik 228 tūkst. Lt. Iš viso byloje pareikšti 28 civiliniai ieškiniai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA