Kauniečiai rožinį bėgimą skirs mylimoms moterims | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai rožinį bėgimą skirs mylimoms moterims

Organizatorių nuotr.

Kasmetinio, tarptautinio renginio „Kauno maratonas“ organizatoriai kartu su renginio partneriais šiandien pristatė seniai brandintą idėją – labdaringą rožinio kaspino bėgimą, skirtą kovai su krūties vėžiu.

„Simboliniu 5 km bėgimu norime atkreipti žmonių dėmesį į šią klastingą ligą ir paskatinti visus rūpintis savo mylimomis moterimis. Juk tai mūsų mamos, dukros, seserys ar geriausios draugės. Kviečiame prisijungti visus, neabejingus moterims ir šios ligos prevencijai, bei gydymui. Šiais metais pusė jūsų startinio mokesčio sumos bus automatiškai skiriama sergančiųjų reabilitacijai sanatorijose,“ – sakė renginio organizatorius Algirdas Pukis, kartu dėkodamas partneriams už pagalbą ir paramą.

„Aš pati esu mama, turiu paauglę dukrą, dirbu kolektyve, kuriame yra apie 400 moterų. Negaliu likti nuošalyje, nematyti ir apsimesti, kad nėra šios problemos. Todėl mes su dideliu entuziazmu parėmėme šią iniciatyvą. BENU vaistinių komanda entuziastingai ruošiasi dalyvauti paramos bėgime. Skatiname visas moteris neleisti šiai ligai užklupti netikėtai. Nepamirškime ir savo artimųjų, paraginkite laiku pasitikrinti“, – sakė BENU vaistinių direktorė Rasa Marcinkevičienė.

Krūties vėžys – dažniausia moterų onkologinė liga pasaulyje. Lietuvoje krūties vėžys jau yra diagnozuotas apie 20 000 moterų. Krūties vėžys nustatomas vis jaunesnėms moterims. Ši liga itin klastinga. Susirgusi moteris dažniausiai gerai jaučiasi – jai nieko neskauda, todėl kas antras ligos atvejis nustatomas pavėluotai. Statistika rodo, kad nustačius krūties vėžį pirmoje stadijoje – 95 procentų moterų sėkmingai įveikia ligą. Trečioje ir ketvirtoje stadijoje išgijimo tikimybė sumažėja atitinkamai iki 50 ir 18 procentų.

„Praėjusiais metais apie pusantro tūkstančio moterų Lietuvoje buvo diagnozuotas krūties vėžys. Liūdna, tačiau maždaug ketvirtadalis naujų atvejų yra nustatoma jau pažengusioje stadijoje. Noriu atkreipti dėmesį, kad nuo 20 metų kiekviena moteris kasmet turėtų tikrintis: pati apsičiuopti savo krūtis, atlikti echoskopinį tyrimą, o nuo 50 metų – dalyvauti patikros programoje ir tirtis mamografu“, – sakė Kauno klinikų gydytoja onkologė chemoterapeutė dr. Jurgita Gedminaitė.

Vėžiu sergančias moteris vienijančios draugijos „Alma“ pirmininkė taip pat ragino moteris nedelsti, pasirūpinti savimi nepaisant didelio darbų kiekio ar pareigų šeimoje. Tačiau pabrėžė, kad vėžio diagnozė – dar ne mirties nuosprendis.

„Vėžys nėra gyvenimo pabaiga, reikia gyventi ir stengtis dėl tų, kuriuos mylime ir būsime sveikos. Nereikia niurzgėti, kad man blogai – būtina tikėti, kad viskas bus gerai. Nepasiduokite blogoms emocijoms. Jūs esate mylimos, apsuptos artimų žmonių, kurie jus palaiko. Be to, esame mes – visada padėsime, patarsime“ – sakė R. Malžinskienė.

Pasak R. Malžinskienės, krūties vėžiu sergančioms moterims svarbus ne tik gydymas, artimųjų parama, bet ir reabilitacija, kurios dažna sau negali leisti. Todėl bėgimo organizatoriai visas surinktas lėšas planuoja skirti sergančių moterų poilsiui ir gydymui sanatorijoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA