Už valdiškus pinigus išvyko pakeliauti į Slovakiją | Kas vyksta Kaune

Už valdiškus pinigus išvyko pakeliauti į Slovakiją

R.Tenio nuotr.

Dainavos seniūnijai skirtais pinigais, mėgaujasi vienetai. Už visos bendruomenės pinigus, grupelė vakar iškeliavo į Slovakiją, o kiti liko it musę kandę. Neaišku, pagal ką buvo atrinkti į kelionę išvykę asmenys ir kodėl pinigai nepanaudojami visos bendruomenės interesų gerinimui.

Vakar apie 22 valandą nuo „Pasimatymo“ (IKI) parduotuvės į Slovakiją išvyko pilnas autobusas Dainavos bendruomenės narių. Tiesa, neaišku, kas iš tikrųjų važiavo, nes gyventojai apie kelionę informuoti nebuvo. Pagal reglamentą, turėtų būti informuojami visi Dainavos mikrorajono gyventojai ir aiškiai pasakoma, kas ir už ką vyks į kelionę, kurią apmokėjo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, skirdama seniūnijoms vietos bendruomenių pinigus.

„Trys bendruomenės susitarė dar su 4 žmonėms ir tuos visus pinigus galima sakyti pasiėmė savo projektams ir dar pasirašė slaptą sutartį, kad žmonės, negalėtų matyti, kas teikia projektą, koks bus projektas ir pan. (pagal juos, kad niekas nenukopijuotų), o visi projektai turi būti vieši ir tartasi su žmonėmis, ko jiems reikia. O dėl kelionės, tai kad turi pranešti organizatoriai visoms bendruomenėms, visiems seniūnaičiams, kad vyksta kelionė ir kas nori iš Dainavos gali važiuoti. To nebuvo visiškai. Jokios žinios“, – teigė į „Kas vyksta Kaune“ redakciją parašęs Dainavos gyventojas Ernestas.

Kad neaišku, kas vyko į Slovakiją, patvirtina ir Kauno seniūnaičių asociacijos pirmininkė Brigita Bingelytė. Ji tikino: „Turi važiuoti gyventojai, esantys tam rajone. Seniūnaičiai nieko nedelegavo ir niekam nebuvo pasiūlyta, o pinigus pasiskirstė savas žmonių ratas“.

„Tiksliai nepasakysiu, kas vyko į kelionę, tačiau viskas turi būti surašyta projekte: kelionės tikslas, kas važiuoja ir pan.“, – tikino mero patarėjas Zenonas Abromavičius.

Pinigai yra visos bendruomenės, o ne atskirų narių

Vietos bendruomenių pinigai skiriami tam, jog būtų vykdomi projektai, kurie gerintų gyvenimo kokybę ir pokyčius matytų visa bendruomenė, tačiau dažnai pasinaudojama vienu punktu apie Kauno miesto vardo garsinimą svetur ir pinigai išleidžiami tik tam tikrai žmonių grupei, kuri išvyksta į keliones.

„Žmonės nesupranta, kad pinigai yra visų. Jie tampa įrankiais, o ne pinigų šeimininkais. Man yra keisti prioritetai, kai renkamasi kelionė. Galima už tuos pinigus ką nors tikrai naudingo visai bendruomenei padaryti, o ne kažkur nuvažiuoti. Tiems, kas į tą kelionę nevažiuoja, jokios naudos nėra“, – kalbėjo liberalas, tarybos narys Simonas Kairys.

Slapti projektai irgi teisėti

Paprastai seniūnijos už šiuos pinigus investuoja į infrastruktūros gerinimą, atnaujina viešąsias erdves, tačiau viskas turi būti derinama su vietos gyventojais, o ne kaip Dainavos atveju, viskas daroma slaptai, kai nežinia, kur nueina pinigai ir kas jais pasinaudoja.

„Dainavos seniūnijos buvo prašoma pateikti projektus, bet jie viską įslaptino. Daug kam pasidarė neaišku, ar viskas vykdoma švariai. Todėl buvo sudaryta speciali komisija, kuri nagrinėjo Dainavos mikrorajono atvejį. Buvo nuspręsta, kad vietos bendruomenių tarybai nedraudžiama taip skirstyti lėšas. VBT taryboje yra įvairių bendruomenių atstovai, tačiau ne visi tilpo. Yra daug daugiau seniūnaičių, kurie į komisiją nepakliuvo, tai jie piktinasi, kad tai yra neteisėta“, – kalbėjo Z. Abromavičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA